Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal. „Fantomele” scapă de plata CASS

Data publicării:
Dan Suciu purtator de cuvant gov.ro
Foto: Gov.ro

După prima ședință de Guvern din 2016, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunțat intențiile Cabinetului Cioloș de amendare a Codului Fiscal aplicat de la 1 ianuarie, admițând că „există câteva probleme” legate de plata contribuțiilor.

„Sunt mai multe lucruri de lămurit. Unul dintre ele ţine de cum soliciți contribuţii unei persoane care nu are venituri. Altul ţine de cum soliciți contribuțiile de sănătate unei persoane care are venituri ocazionale, mult mai mici decât salariul minim”, a declarat Dan Suciu.

Potrivit acestuia, ar trebui eliminat caracterul de obligativitate, iar cei fără venituri să poată intra în sistem plătind o contribuție aferentă ultimelor șase luni. „E bine ca plata CASS să se facă voluntar, nu obligatoriu, pentru că e un element de coeziune, de responsabilitate fiscală și socială. Deci vrem să eliminăm caracterul imperativ, pentru că există situații care nu se justifică”, a mai spus Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a admis că, în acest caz, ar costa mai mult colectarea contribuției decât ar încasa statul. „Nu vom vâna oamenii prin țară”, a mai declarat Suciu.

„În esență, articolul respectiv încerca să deschidă posibilitatea de a reintra în sistemul de sănătate a persoanelor care vor să beneficieze de servicii de sănătate și sunt dispuse să plăteasca șase luni în urmă 5,5% din salariaul minim. Una e când persoana intră în sistem de bună-voie sau pentru că suferă de o anumită boală sau vrea să beneficieze de tratamentele sistemului de sănătate și alta e de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistență medicală, și să începem să îi vânăm prin țară, să vedem dacă chiar așa e. Acest lucru, vă spun de la bun început, nu o vom face”, a spus Dan Suciu.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș arăta recent, într-un interviu acordat Republica.ro, că noul Cod Fiscal prevede taxarea „fantomelor”, adică a celor care nu realizează venituri. „Cum poți să zici am trăit fără nici un venit timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic?”, spunea Biriș.

De la 1 ianuarie, potrivit noului Cod Fiscal, circa 3 milioane de persoane, care nu realizează venituri, ar trebui să plătească lunar 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri