Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile

Data publicării:
Horia Georgescu RETINUT-1

FOTO: Mediafax Foto

ACTUALIZARE 6:00 Instanța supremă a decis arestarea preventivă a fostului șef al ANI. Acesta a fost reîncarcerat, miercuri dimineață, în Arestul Poliției Capitalei.

ACTUALIZARE 20.50. Horia Georgescu, căruia mandatul de reținere pentru 24 de ore i-a expirat, a plecat în această seară de la Înalta Curte. Instanța a rămas în pronunțare.

Șeful demisionar al ANI a declarat că va respecta decizia instanței, oricare ar fi aceasta, și că va colabora cu autoritățile pentru stabilirea adevărului.



ACTUALIZARE 15.10. Fostul şef al ANI ar fi fost denunţat de beneficiarii despăgubirilor pe care le-ar fi acordat ilegal, dar şi de Dorin şi Alin Cocoş, susţin surse judiciare.

Denunţurile au fost depuse la dosar pentru a se contura acuzaţiile apărute iniţial în urma unui raport al Curţii de Conturi, transmis la DNA, după un control la ANRP.

Procurorii DNA au notat în referatul cu propunere de arestare preventivă că membrii comisiei, din care făcea parte şi Horia Georgescu, nici măcar nu deschideau dosarele pe care le primeau spre analiză, ci le aprobau în baza unor evaluări ale unor specialişti acreditaţi.


ACTUALIZARE 12:00 Horia Georgescu este condus de poliție în sala de judecată. Nu face declarații.


Agenția Națională de Integritate s-a bucurat de aprecieri în rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene.

Avocații lui Horia Georgescu au declarat că acesta a scris în arest hârtiile necesare pentru depunerea demisiei, care, conform procedurii, va fi transmisă Senatului pentru a deveni efectivă.

Horia Georgescu, în vârstă de 38 de ani, a fost numit în fruntea ANI în aprilie 2012.

După ce funcția deținută de Horia Georgescu va fi declarată vacantă, odată ce demisia ajunge la Senat, Consiliul Național de Integritate va trebui să demareze procedura de concurs pentru ocuparea funcției de președinte al ANI. Va fi postat un anunț în acest sens, iar ulterior, cei care se înscriu în cursă și îndeplinesc o serie de criterii strict prevăzute de lege vor susține un examen. În urma acestui examen, se vor face propuneri către Senat, care îl desemnează pe viitorul președinte al ANI pentru un mandat de patru ani.

Horia Georgescu, reţinut luni de DNA, este acuzat de abuz în serviciu şi va fi prezentat astăzi instanţei, alături de alte şapte persoane, cu propunere de arestare preventivă.  Este vorba de doi membri ai comisiei pentru retrocedări din care a făcut parte Horia Georgescu și de cinci experți.

Propunerea de arestare formulată de procurorii anticorupție a ajuns la Înalta Curte, care a stabilit pentru 11.30 începutul ședinței de judecată, a declarat avocatul Cristian Ene. Vor fi anunțați polițiștii de la Arestul Poliției Capitalei, care îi vor aduce pe inculpați în fața instanței. Prejudiciul în cazul celor opt persoane este de 75 de milioane de euro.

Ședința de judecată va fi secretă.

Prima noapte în Arest 

A fost prima noapte după gratii şi pentru Horia Georgescu, cel care a ocupat în ultimii trei ani funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate. El a fost reţinut de DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu. Procurorii spun că pe vremea când era membru al unei comisii a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor ar fi aprobat despăgubiri supraevaluate. Prejudiciul ar fi de 75 de milioane de euro.

Acuzaţiile i se trag de la un raport întocmit chiar de ANRP, instituţie pentru care Horia Georgescu a lucrat. Neregulile s-ar fi comis în perioada 2008-2009, perioadă în care, spun procurorii, preşedintele ANI ar fi garantat ilegal pentru trei dosare de despăgubiri. Acum, DNA îl acuză că a comis trei infracţiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă a obținut folosese necuvieniute, pentru el sau pentru altcineva.

Despăgubirile au fost acordate în perioadă de boom imobiliar în care preţurile terenurilor sau ale imobilelor erau oricum foarte mari. Cu toate acestea, potrivit investigatorilor DNA, valoarea dosarelor aprobate de comisie a fost umflată cu aproape 60 la sută. Prejudiciul ar fi de 75 de milioane de euro.

Horia Georgescu este preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate din 2012. Până acum, instituţia pe care a condus-o a declarat incompatibili sute de funcţionali publici, de la primari până la parlamentari.

În dosar este reținută și Ingrid Mocanu Popa, fost vicepreşedinte al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor în 2008 şi 2009. Femeia ar fi aprobat aceleaşi despăgubiri ilegale. A fost şi consiliera ministrului de interne Gabriel Oprea, iar DNA o cercetează şi pentru că ar fi furat şi vândut documente clasificate.

Pentru aceleaşi presupuse fapte ilegale, procurorii l-au adus cu mandat şi l-au audiat şi pe parlamentarul Theodor Niculescu. A fost membru al comisiei de retrocedări în 2007. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri