În căutarea unui purtător de cuvânt pentru Klaus Iohannis. Nemulțumirile foștilor comunicatori de la Cotroceni

Data publicării:
COVOR ROSU COTROCENI

În Statele Unite, purtătorul de cuvânt al preşedintelui este o instituţie în sine. Face declaraţii de presă săptămânal şi participă la dezbaterile televizate în numele celui mai puternic om din lume. Vorbeşte liber despre orice, de la teme interne la politică externă.

La fel se întâmplă şi în Europa. „Nu o veţi vedea pe Angela Merkel făcând declaraţii de presă zilnic sau făcând turul televizoarelor. Nici preşedintele Franţei, nici premierul Italiei. Purtătorul de cuvânt este cel care face informările, el este cel face precizările pe care le cere presa”, spune Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu.

În România, de la Corina Creţu şi Adriana Săftoiu, niciun purtător de cuvânt nu a mai făcut declaraţii publice. „Politicianul a devenit mult mai vorbăreţ. El este... în sine se comportă ca un purtător de cuvânt. În ultimul timp, purtătorii de cuvânt au renunţat la funcţie pentru că s-au simţit frustraţi”, spune Adriana Săftoiu.

Valeriu Turcan găseşte şi alte motive pentru care şederea purtătorilor de cuvânt la Cotroceni este, în general, scurtă. „Purtătorul de cuvânt nu-şi aparţine. Din acest punct de vedere o calitate e rezistenţa la frustrare. Poate ar vrea să spună ceva, dar nu poate. Nici salariul din funcţia publică nu este unul extraordinar, în jurul sumei de 1000 de euro. Mediul privat îţi oferă de două-trei ori mai mult din start”, spune Valeriu Turcan, fost purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu.

Tatiana Niculescu Bran a avut, dintre toţi, cel mai scurt mandat. Patru luni. „Cred că unul dintre motivele pentru care a preferat să se retragă este că nu a reuşit să imprime o anumită amprentă comunicării preşedintelui Klaus Iohannis. Klaus Iohannis nu are cel mai puternic punct al personalităţii sale comunicarea. Ar avea nevoie de un purtător de cuvânt ceva mai prezent pentru a suplini asta”, spune analistul Cristian Pârvulescu.

Fostul jurnalist a demisionat în urmă cu trei zile. Şi-a explicat plecarea printr-un comunicat scurt, în care s-a plâns că relaţia cu presa nu a fost cea pe care şi-ar fi dorit-o. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri