Surse: Guvernul Ponta 4 a fost aprobat de PSD. Liviu Dragnea pierde funcția de vicepremier. Care este structura noului Executiv

Data publicării:
victor ponta guvern - gov 1 1

 

ACTUALIZARE 17.20. Viitorul Guvern Ponta a fost aprobat de PSD. Comitetul Executiv a votat în unanimitate structura viitorului Cabinet. 

Guvernul Ponta 4 va avea un singur post de vicepremier, care urmează să fie ocupat de Gabriel Oprea. Liviu Dragnea pierde astfel această funcție și va rămâne doar cu portofoliul Dezvoltării.

De altfel, înainte de ședința conducerii PSD, întrebat dacă va mai fi vicepremier, Liviu Dragnea a răspuns: „Discutăm după CExN”.

________________________________

Potrivit unor surse guvernamentale, în urma discuţiilor, s-a ajuns la concluzia ca IMM, Energia şi Turismul să fie incluse într-un minister separat, care să fie preluat de Andrei Gerea de la PLR.

În aceste condiţii, Ministerul Economiei îi va reveni lui Mihai Tudose (PSD). Pierde acest portofoliu Constantin Niţă.

Ministerul Educaţiei se va contopi cu Ministerul Cercetării şi va fi preluat de PC. Ar putea fi condus de Sorin Câmpeanu. Pierd aceste portofolii Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu.

Ministerul Comunicaţiilor, care până acum a fost ocupat de un ministru de PC va fi condus în viitorul Executiv de Sorin Grindeanu (PSD), potrivit unor surse guvernamentale. Astfel, Răzvan Cotovelea pierde acest minister.

Astfel, cei la PC renunţă la Ministerul Comunicaţiilor, dar vor primi portofoliul Educaţiei şi Cercetării, cel din urmă fiind până acum condus de un ministru delegat.

PC va continua să conducă Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin. Ministerul Agriculturii va absorbi Ministerul Apelor şi Pădurilor, condus până acum de Doina Pană.

Ministerul Culturii este posibil să fie condus de Ionuţ Vulpescu de la PSD, astfel că ministerul va rămâne la social-democraţi.

Ministerul Finanţelor se va contopi cu Ministerul Bugetului şi va fi condus de Darius Vâlcov. Ioana Petrescu pierde portofoliul.

Ministerul Mediului ar urma să fie preluat de Graţiela Gavrilescu (PLR). 

Eugen Nicolicea va fi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul.

Daniel Constantin a renunţat la postul de vicepremier, pentru ca partidul condus de el să obţină educaţia. Astfel, vicepremieri rămân Gabriel Oprea (UNPR) şi Liviu Dragnea (PSD).

Restul miniştrilor vor rămâne în funcţiile deţinute în prezent: 

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Apărării Naţionale – Mircea Duşa

Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc

Ministerul Transporturilor – Ioan Rus

Ministerul Sănătăţii – Nicolae Bănicioiu

Ministerul Muncii – Rovana Plumb

Ministerul Fondurilor Europene – Eugen Teodorovici

Ministerul Tineretului şi Sportului – Gabriela Szabo


Restructurarea guvernului a început pe Facebook. Trei miniştri şi-au anunţat, sâmbătă, demisiile pe reţeaua de socializare, şi tot acolo au primit mulţumiri din partea premierului Victor Ponta.

Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social, a anunţat în mesajul de pe Facebook că a luat decizia de a demisiona în urma unei discuţii de premierul. 

Ministerul pentru Dialog Social, condus de Aurelia Cristea, va fi absorbit de Ministerul Muncii, portofoliul ocupat acum de Rovana Plumb.  

Acelaşi lucru l-a precizat şi primul demisionar online al zilei, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. El a aflat de la Victor Ponta că departamentul său urmează să fie comasat cu Ministerul Economiei şi să aibă un şef politic. A fost urmat de Florin Jianu care, tot pe Facebook, şi-a anunţat demisia şi a motivat că şi departamentul lui - cel pentru IMM-uri - se va comasa cu Ministerul Energiei.

Şi Bogdan Stanoevici a anunţat că va fi schimbat din postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, precizând însă că această funcţie nu va dispărea din viitorul Guvern.  

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, condus până acum de Bogdan Stanoevici, va fi absorbit de Ministerul Afacerilor Externe, funcție în care a fost numit recent Bogdan Aurescu.  

Negocieri pe ultima sută de metri între V. Ponta și liderii PC, UNPR și PLR. Mai puține ministere în Guvernul Ponta IV


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri