Iohannis, și în Guvern, și la Primărie. USL vrea să modifice legislația

Data publicării:
klaus iohannis -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu-4

FOTO: MEDIAFAX

„Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la Primărie. Există antecedente, cred că este în sală un fost primar general care a putut să fie în acelaşi timp şi prim-ministru şi bine a făcut. Or, dacă legislația permite acest luctru pot să vă spun da, voi face apel la această legislaţie care reglementează situaţii excepționale”, a declarat Klaus Iohannis.

Edilul Sibiului s-a referit la cazul lui Victor Ciorbea, care, în 1996, s-a autosuspendat din funcţia de primar general al Capitalei în perioada cât a fost premier. De altfel, Victor Ciorbea a dat şi o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Dar ordonanţa respectivă nu mai este în vigoare, pentru că, un an mai târziu, a fost respinsă definitiv de Parlament.

Întrebaţi dacă va fi modificată Legea administraţiei publice, liderii liberali s-au eschivat de la un răspuns tranşant. „Este prematur să vorbim despre această speță”, a declarat Iohannis.

Unii parteneri de alianţă nu văd un impediment în modificarea actului normativ.

Dacă nu există în lege, ar trebui modificată legea, trebuie să ne uităm, să existe undeva, să vedem dacă există. Dacă nu există şi se doreşte, normal că trebuie să... în procedură de urgenţă se poate face”, a declarat pentru Digi24 Florin Iordache, deputat PSD.

Alți social-democrați nu văd însă cu ochi buni ca Iohannis să fie vicepremier.

Opoziția acuză interesele de moment

Opoziţia acuză însă USL că modifică legile în funcţie de interesele de moment.

În primul rând că funcţia de membru al guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau senator. Cu privire la autosuspendarea domnului Iohannis, este expresia unui voluntarism politic şi a unei lipse de acurateţe, de profesionalism în citirea legilor”, susține Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PDL. „Iată o nouă formă de ignorare a regulii de drept şi a statului de drept, a nu respecta legea, a nu urma regula, ci a o modifica arbitrar după interese de moment, după interese personale a nu ştiu cărui primar sau nu ştiu cărui ministru reflectă o mentalitate de oameni certaţi cu legea, adică oameni care nu suportă rigoarea legii, şi când se ciocnesc de ea, tind să modifice legea, chiar dacă nu e democratic”, a adăugat Predoiu.

În cazul în care va fi numit în Guvern, Klaus Iohannis are la dispoziţie 15 zile pentru a alege între a fi primar al Sibiului sau membru al Guvernului.

În cazul numirii ca membru al Guvernului, mandatul primarului se suspendă. Perioada de suspendare nu poate fi mai mare decât durata mandatului. În situația în care încetează calitatea de membru al Guvernului, mandatul de primar va fi reluat, se spune în OUG 22/1997.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri