Liberalii cer afilierea la PPE. Ideea, vehiculată încă din 2012, nu e agreată de Norica Nicolai și Renate Weber

Data publicării:
ppe logo2

Decizia PNL de a renunţa la grupul liberalilor europeni în favoarea popularilor a fost acceptată de majoritatea liderilor liberalilor. Nu toți europarlamentarii liberali agreează însă ideea. Printre nemulțumiți se numără Norica Nicolai şi Renate Weber.

Nu putem asuma riscul ca Uniunea Europeană, în următorii ani, Comisia Europeană, să fie condusă de un președinte socialist”, a argumentat Crin Antonescu.

„O nouă greșeală tactică, o să vă spun pe românește, mai bine să fii fruntaș la sat decât codaș la oraș. Suntem membri în familia eruopeană de 24 de ani, reprezentăm ceva, a trece în PPE înseamnă să îți iei cal pe randul 14 la popularii europeni”, a fost comentariul lui Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al PNL.

Avertismentele liberalilor europeni nu i-au putut întoarce din drum pe foştii colegi din România.

Graham Watson, preşedintele Partidului ALDE, a declarat pentru RFI România: „Aş regreta foarte mult dacă ei vor părăsi familia liberală şi îşi vor da seama că PPE este mai puţin confortabil şi mai puţin înrudit (cu PNL) decât îşi imaginează, probabil, domnul Antonescu”.

Britanicul Graham Watson, care a fost europarlamentar timp de 20 de ani, din 1994 până în prezent, și-a pierdut însă dreptul de a-și reprezenta țara și partidul în legislativul de la Strasbourg în urma scrutinului de săptămâna trecută.

Liberalii europeni subliniază că PNL va deveni aliatul unui adversar politic. „Prin intrarea în PPE, delegaţia PNL se va alătura lui Băsescu şi alege să îşi arate slăbiciunile în loc să îşi întărească poziţia în Legistativul UE", a spus ALDE într-un comunicat.

Cuvinte dure au venit şi din partea altor foşti aliaţi politici ai liberalilor.

O minciună îngrozitoare, eu țin minte când îi spunea domnului Verhofstadt că noi suntem liberali și așa ramanem , cred că pentru imaginea României este un lucru foarte prost. Să știți că trădătorii și traseiștii sunt primiți și în Parlamentul European, la număr, dar sunt disprețuiți cum sunt disprețuiți și în România”, a declarat fost partener de alianță al liberalilor, social-democratul Victor Ponta. El conduce acum o alianţă în care este şi UNPR, partid cunoscut ca fiind unul al traseiştilor.

PNL a obţinut la alegerile europarlamentare în jur de 15% dintre voturi, dar îşi propusese o ţintă de 20%.

Liberalii se gândesc din 2012 la o afiliere la PPE 

Decizia de afiliere la PPE nu este însă una luată pe neașteptate. Ideea se vehicula încă din 2012, când a fost menționată chiar de Crin Antonescu într-un interviu pentru un ziar spaniol. Era în noiembrie 2012, când USL, învins în lupta pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, se pregătea de alegerile legislative.

Ulterior, ideea afilierii la PPE a revenit, când și când, pe surse, fiind dezmințită de fiecare dată la nivel oficial.

Pe de altă parte, nici faptul că un europarlamentar precum Renate Weber este nemulțumită de această decizie nu este surprinzător. Chiar în urmă cu două săptămâni, Renate Weber spunea că liberalii români se pot gândi la președinția grupului ALDE în PE, iar pe surse numele vehiculat pentru înlocuirea lui Guy Verhofstadt era chiar al soției lui Crin Antonescu, Adina Vălean. Informațiile apăreau tot în contextul în care liberalii români erau bănuiți că ar negocia cu grupul rival al popularilor și au simțit nevoia unei dezmințiri credibile. 

Și nemulțumirea Noricăi Nicolai este explicabilă. În martie 2013, vicepreședintele PNL dădea asigurări că partidul său va rămâne în ALDE și, mai mult, intenționează să înscrie aceasta în statut, „ca să nu mai existe discuții”.

Opţinunea fusese adusă în discuţie, din 2012, chiar de liderul partidului, Crin Antonescu. Într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, acesta declara că priveşte cu interes către PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, la care sunt afiliaţi PDL, UDMR şi PNŢCD. „PNL-ul din România este mai de dreapta decât liberalii europeni în general. Există o importantă componentă conservatoare care ne situează mai aproape de PPE", susţinea Crin Antonescu.

Reporterul de la El Mundo spunea că „pe holurile PE circulă ideea că PNL ar dori să se unească cu PPE” după alegerile europarlamentare din 2014. La această observație, Crin Antonescu a răspuns: „Ne simțim foarte bine în grupul liberal, întotdeauna am avut suportul colegilor noștri, dar, pe de altă parte, privim cu interes către PPE, pentru că, în ceea ce privește programul politic, este foarte asemănător cu al nostru.”

De altfel, la acel moment, lideri din PNL spuneau că este posibil ca PNL să intre în familia PPE.

„Este posibil ca în 2013 PNL să se afilieze familiei popularilor europeni. Acesta a fost un proiect mai vechi al PNL din 2002 şi nu cred că a fost abandonat”, declara vicepreşedintele PNL Marian Petrache, preşedintele PNL Ilfov.

La câteva luni după aceea, în martie 2013, zvonurile unor discuții între PPE și PNL erau atât de insistente, încât purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, a trebuit să infirme că PNL a depus o cerere oficială de aderare. El a evitat, totușu, să indice clar dacă are cunoştinţă despre astfel de discuţii, menţionând însă că sunt normale în cadru informal şi nu pot fi comentate oficial pentru a nu da naştere la speculaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri