Liderii PSD vin la Bucureşti pentru a discuta situaţia lui Victor Ponta

Data publicării:
ponta consiliu national psd mediafax

 

Şedinţa Comitetului Executiv al partidului a fost programată pentru ora 15.00, la Parlament.

Este o şedinţă importantă a social – democraţilor, în contextul în care DNA a anunţat ieri începerea urmăririi penale a lui Victor Ponta.

Situaţia este una complicată pentru PSD şi, deşi numeroşi lideri ai filialelor din ţară au transmis comunicate de susţinere a premierului, este vorba de mai puţin de jumătate din numărul total al acestora.

Discuţiile se vor axa pe cele două variante posibile – cea în care Victor Ponta rămâne în fruntea guvernului şi merge în Camera Deputaţilor pentru avizul solicitat de DNA şi, respectiv cea în care Victor Ponta pleacă din fruntea Guvernului, situaţie în care coaliţia trebuie să propună un nou premier şi să meargă cu această propunere la Klaus Iohannis.


Potrivit legii răspunderii ministeriale, preşedintele are prerogativa de a cere suspendarea unui membru al Guvernului, inclusiv a premierului, dacă împotriva acestuia este începută urmărirea penală.

Art. 21: „În cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcţie”.

Este de precizat însă că preşedintele Klaus Iohannis îl poate suspenda pe premierul Victor Ponta doar dacă deputaţii încuviinţează, prin vot, începerea urmăririi penale.

Dacă în Cameră se votează împotriva cererii de începere a urmăririi penale, premierul nu poate fi suspendat.

Art. 109 din Constituţie prevede că „Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia”.

Potrivit aceluiaşi articol, „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională.

Pe de altă parte, în aceeași cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, legat de desemnarea lui dan Şova ca ministru. În legătură cu aceste aspecte, procurorul șef al DNA a transmis solicitările prin care cere aviz pentru Camerei Deputaților, pentru începerea urmăririi penale faţă de Victor Ponta.

Klaus Iohannis i-a cerut lui Victor Ponta demisia, dar acesta a comunicat ulterior că doar Parlamentul poate decide: „Am fost numit în funcție de Parlamentul României și doar Parlamentul poate să mă demită!”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri