Lungul drum spre Schengen. România face demersuri în această direcţie din 2007

Data publicării:
schengen

România a trecut prin şapte vizite de evaluare până acum, iar în 2011 era aproape de un aviz favorabil. Totuşi, mai multe state au condiţionat aderarea la pactul de liberă circulaţie printr-un raport pozitiv al Justiţiei.

Odată cu aderarea la Schengen, trecerea dintr-un stat în altul va semăna cu o călătorie în interiorul ţării. Mărfurile şi capitalurile vor circula liber, iar călătorii vor sta mai puţin la ghişee pentru controlul documentelor. Practic, ar însemna economie de timp şi bani şi mai puţină aglomeraţie pe aeroporturi şi în vămi.

Din spaţiul Schengen fac parte 26 de ţări europene. Sunt şi patru state din afara Uniunii Europene care au semnat acest tratat. Acestea sunt: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein. Dintre statele membre UE, Bulgaria, România, Cipru şi Croaţia aşteaptă aderarea în timp ce Marea Britanie şi Irlanda refuză să accepte această înţelegere.

Procesul de aderare a României a început în ianuarie 2007. Au urmat șapte vizite de evaluare, toate încheiate pozitiv.

În iunie 2011, Parlamentul European adoptă prin vot raportul final privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, iar Consiliul JAI întrunit la Bruxelles decide că cele două țări sunt pregătite tehnic să facă parte din acest club.

În septembrie 2011, Olanda și Finlanda s-au opus aderării celor două state, invocând problema romilor și a corupției din vămi.

În martie 2012, România obținea promisiunea unei decizii în luna septembrie a aceluiași an. Scandalul de anul trecut generat de suspendarea președintelui atrage critici din partea statelor europene și o nouă amânare. Germania și Olanda s-au opus, motivând că vor să aștepte un nou raport pe Justiție.

România ar mai avea o șansă să adere cu frontierele maritime în 2013, iar anul viitor cu cele terestre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri