Guvernul de pe Facebook. Patru miniștri delegați anunță că părăsesc Guvernul. Reacția lui Victor Ponta

Data publicării:
sedinta de guvern ponta - gov-1.ro

ACTUALIZARE 8.30. Bogdan Stanoevici a anunţat că va fi schimbat din postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, precizând însă că această funcţie nu va dispărea din viitorul Guvern.

El a spus la un post de televiziune că a discutat cu premierul Victor Ponta şi că au convenit de comun acord să fie schimbat din funcţie.


Foto: Mediafax

ACTUALIZARE 20.23. Ministrul pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, a postat și el un mesaj pe Facebook, dar în care nu precizează dacă va rămâne sau nu în funcție.

Mesajul postat de Răzvan Cotovelea pe Facebook:

„Dragi prieteni,

Multe speculaţii în spaţiul virtual şi în media...

Evident, este foarte interesantă negocierea pentru noul Cabinet Ponta 4.

Mă bucură şi mă onorează mesajele voastre de încurajare dar dacă MSI merge la PSD, UNPR sau PLR atunci este normal să vină şi un nou ministru. Dacă nu, continuăm împreună.

Liderii partidelor politice din arcul guvernamental vor negocia asta mâine.

Întâlnirea pe care am avut-o azi cu Premierul a avut ca subiect principal programul ministerial pentru 2015 dar şi priorităţile politice şi provocările care vor urma. 

Mă onorează şi mă bucură foarte mult faptul că Primul Ministru a apreciat activitatea mea ca ministru al societăţii informaţionale şi succesele obţinute de minister şi Poşta Română în mandatul din acest an.

O seară minunată!”

____________________________

ACTUALIZARE 19.40. Tot pe Facebook, Victor Ponta le-a mulțumit miniștrilor care „nu se vor mai regăsi în noua structură a Guvernului”.

Mesajul postat de Victor Ponta pe Facebook:

Azi a fost o zi dificilă, dar şi extrem de tristă pentru mine ca leader şi ca om - am vorbit cu toţi acei colegi (şi prieteni în egală măsură) miniştrii care nu se vor mai regăsi în nouă formulă restructurată a Guvernului! Le sunt tuturor recunoscător că au făcut parte din echipa guvernamentală într-un an atât de complicat - le apreciez calităţile, munca şi devotamentul şi sper să accepte că este doar vorba despre o regândire politică şi de acţiune administrativă (normală pentru orice Executiv dintr-o ţară democratică)!

Ştiu cum se simt azi (eu am plecat şi în 2004 şi în 2009 din funcţia de ministru cu sentimentul că mai aveam atâtea de făcut) şi sper să accepte decizia mea! Şi să creadă în mine şi în proiectele noastre comune.

Tot azi am discutat cu cei pe care îi propun în noul Guvern, care vor avea alături de mine în 2015-2016 responsabilitatea îndeplinirii unei Agende de acţiuni şi reforme chiar mai radicale şi dificile ca cele din anii anteriori.

Eu îi consider pe toţi (cei care pleacă şi cei care vin) prietenii şi partenerii mei în proiectul important pentru România - proiect în care au crezut şi cred încă milioane de oameni!”

ACTUALIZARE 19.37. Al treilea ministru delegat anunță pe Facebook că pleacă din Guvern. Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, spune că decizia a fost luată în urma unei discuții cu Victor Ponta.

Mesajul postat de Aurelia Cristea pe Facebook:

„Sărbătorile iernii se petrec mereu acasă, în familie și sunt cu atât mai frumoase atunci când la finalul unui proiect, politic, rezultatele sunt apreciate de echipă. Și am speranța că și de către cei cu care am interacționat.

În această seară, în urma unei discuții cu premierul Victor Ponta am încheiat un proiect guvernamental, pentru a continua unul comunitar, de suflet, acasă, în Cluj-Napoca.

Le mulțumesc tuturor colegilor pentru buna colaborare și premierului Victor Ponta pentru încredere. Mă bucur că am reușit în aproape zece luni, în calitatea de ministru delegat pentru dialog social să îmbunătățesc comunicarea și dialogul între partenerii sociali și autorități, să pun umărul la lansarea unor proiecte finanțate prin fonduri europene care să încurajeze democrația participativă, să susțin un dialog constructiv cu partenerii sociali și să contribui la promovarea unei culturi a dialogului nonconflictual.

Apreciez foarte mult demersul societății civile, mesajul de reformă și modernizare a societății promovat de aceasta, în spațiul public, și mă bucur că am reușit să susțin proiectele tinerilor.

În perioada imediat următoare voi prezenta un raport de activitate și câteva gânduri de viitor, atât pentru sfera dialogului social cât și pentru comunitatea noastră, Cluj-Napoca.

În încheiere vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați urmărit activitatea și mi-ați scris”.


_______________________________

ACTUALIZARE 17.01. Și ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, a anunțat că pleacă din Guvern, tot printr-un anunț pe Facebook.

Mesajul postat de Florin Jianu pe Facebook:

Guvernul viitor va conţine numai oameni politici. Eu nu sunt om politic, sunt un tehnocrat care a fost onorat să se pună în slujba ţării lui.

Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie şi va fi condus politic. Nu m-a interesat şi nu mă interesează nicio altă funcţie, nu am alergat după niciuna, nu o voi face nici de acum înainte. Iar politica rămâne o problemă a cărei rezolvare, deşi sunt matematician, îmi rămâne necunoscută.

Las în urmă un mandat cu realizări majore pentru IMM-uri (strategia pentru IMM-uri 2020, legea IMM-urilor, Legea Întreprinzătorului debutant, Legea Incubatoarelor de Afaceri, Legea Business Angels) şi pentru turism (Legea Voucherelor de vacanţă, 9% TVA pentru tot sectorul), precum şi un buget dublu pentru programele naţionale, alte zeci de milioane atrase din fonduri europene (vezi România Start-up). Despre rezultatele mandatului şi despre instrumentele aflate pe circuitul de avizare, într-o conferinţă de presă zilele următoare.

Voi rămâne fidel domeniului în care mi-am dezvoltat competenţele, reprezentarea onestă a mediului de afaceri, naţional, european, de tineret şi nu numai.

Le mulţumesc tuturor colegilor pentru spiritul de echipă, pentru că îşi fac treaba cu seriozitate şi profesionalism. Ştiu că vor continua munca începută împreună şi să fie convinşi că vor avea în mine acelaşi sprijin!

Vezi AICI CV-ul lui Florin Jianu.

__________________________

Anunțul vine în contextul în care se vehicula că premierul Victor Ponta vrea să renunțe la posturile de miniștri delegați.

În negocierile pentru viitorul Cabinet, surse politice spun că Ministerul Economiei ar urma să revină PLR, gruparea lui Călin Popescu Tăriceanu, iar ministru ar urma să fie numit Andrei Gerea, care a mai deținut această funcție.

Surse apropiate negocierilor spuneau însă că au apărut tensiuni în discuțiile pentru noul Guvern, deoarece PLR ar vrea Ministerul Economiei cu tot cu departamentul pentru Energie și cel pentru IMM-uri.

Mesajul postat de Răzvan Nicolescu pe Facebook:

Am discutat, astăzi, cu prim-ministrul Ponta despre ceea ce urmează. Mi-a comunicat că îşi doreşte un nou concept: lipirea, din nou, a Departamentului de Energie la Ministerul Economiei şi numirea unui ministru politic.

I-am mulţumit pentru că mi-a dat șansa să fac ceva pentru România în aceste 10 luni. I-am comunicat că nu mă interesează nicio altă funcţie publică în România şi l-am rugat să continue reformele începute în energie: finalizarea strategiei energetice intrată în ultima sa fază, îmbunătăţirea eficienţei companiilor de stat, creşterea transparenţei şi a integrităţii, depolitizarea sectorului, atragerea tinerilor în administraţia care gestionează sectorul energetic."

Despre bilanţul acestor luni, despre reuşite şi nereuşite, dar şi despre planurile mele de viitor... în următoarele zile.

Un lucru e cert : voi continua că Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), mandatul pe care l-am primit de la Consiliul UE expirând în anul 2016. Această poziţie nu are niciun fel de legătură cu sistemul de administraţie din România”. (Sursa: Energy Report)

În urmă cu o săptămână, Răzvan Nicolescu declara aproape cu lacrimi în ochi că va demisiona, dacă prețurile la gaze și energie termică vor crește pentru populație de la 1 ianuarie 2015. El a spus că demisia sa este garanția că acest lucru nu se va întâmpla.

Tot atunci a intrat în conflict cu un parlamentar PSD, Iulian Iancu, specializat în probleme de energie. Acesta l-a acuzat pe Răzvan Nicolescu de minciună și de „sfidare” a Parlamentului. În schimb, ministrul pentru Energie a anunțat că îl dă în judecată pe Iulian Iancu. 

Cine este Răzvan Nicolescu

Experiență profesională

Martie 2014 – prezent: Ministru delegat pentru Energie;

August 2008 - Februarie 2014: Director de Afaceri Publice și Reglementare, OMV Petrom

2006 – 2008: Ataşatul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie;

2005 – 2006: Consilier al Ministrului Delegat pentru Comerţ, Ministerul Economiei și Comerţului;

2003 – 2004: Expert parlamentar la Camera Deputaţilor, Parlamentul României;

2002 – 2003: Inginer cercetător la Institutul de Cercetări în domeniul energetic „Oskar von Miller”. 

Educație

2006 – 2008: Absolvent al Programului Master Business Administration al „Solvay Business School” (Bruxelles, Belgia) – Specializarea: Marketing;

2004: Absolvent al Colegiului Naţional de Apărare „Carol I” - Lucrarea de absolvire: “Securitatea energetică“;

1996 – 2001: Absolvent al Facultăţii de Energetică, Universitatea Politehnică Bucureşti - Proiect final: Bursă Erasmus, Universita degli studi di Trento.

Alte activități profesionale

Martie 2010 – prezent: Președinte al Consiliului de Administrație, Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER);

2008: Membru în Consiliul Consultativ al Agenţiei Europene „Euratom Supply Agency”;

2007 - 2008: Reprezentant al României în grupul de dialog pe probleme energetice UE - Rusia;

2005 – 2006: Cadru didactic asociat la Facultatea de Energetică, Universitatea Politehnică București.

Afilieri profesionale

2005 – prezent: Membru al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR - CME).

Limbi străine

Engleză – nivel avansat;

Italiană – nivel mediu.

Alte mențiuni

2013: A urmat Cursul "Global Energy Seminar" la Harvard Business School;

2013 – 2014: Membru în Consiliul Consultativ al Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE);

2012: Absolvent al Cursului „Advanced Gas Markets” organizat de Şcoala Europeană de Reglementare de la Florenţa.

(Sursa: CV-ul de pe site-ul Guvernului)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri