Lege cu dedicație. Parlamentarii care și-au angajat rudele scapă de sancțiuni 

Data publicării:
parlament plen crop inquam photos-1

ACTUALIZARE. Proiectul de lege a fost votat în plenul reunit al Parlamentului, cu 306 voturi pentru, niciun vot împotrivă și o singură abținere.


Aproximativ 50 de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare, unii dintre aceştia înainte de 2013.

Parlamentarii aflați în conflict de interese riscă închisoare cu suspendare, recuperarea prejudiciului creat prin angajarea rudelor și interdicția de a candida pentru un nou mandat.

Au fost deja mai multe cazuri de parlamentari condamnați pentru că și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. Numai în anul 2015, 10 parlamentari au fost condamnați la închisoare cu suspendare sau amendă penală pentru conflict de interese.

Senatorii și deputații spun că în statutul lor nu exista o incriminarea a angajării membrilor familiei la cabinetele de circumscripție până în 2013, astfel că Agenția Națională de Integritate nu ar fi trebuit să transmită parchetelor suspiciuni de conflict de interese în cazul parlamentarilor până la acea dată.

Dacă acest lucru este votat azi, parlamentarii care au decizii de conflict de interese anterioare verii lui 2013 ar scăpa de sancțiuni și ar putea candida pentru un nou mandat.

Comisia pentru Statut a dat o hotărâre încă de anul trecut prin care senatorii şi deputaţii care se aflau în această situaţie puteau scăpa de sancţiuni, însă parlamentarii s-au plâns că aceasta nu are efect, având în vedere că nu este cuprinsă şi în interiorul unei legi. Parlamentul a decis atunci ca pe 4 mai să organizeze un plen comun în care să ia act de hotărârea Comisiei, ca ea să fie publicată în Monitorul Oficial, amintește News.ro.

Între timp, parlamentarii au venit cu o nouă soluţie, prin care treceau direct în lege prevederile hotărârii. Astfel, pe 8 mai, doi deputaţi PSD şi unul UDMR au depus o propunere legislativă de interpretare a articolului 38 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, care se referă la interdicţia angajării rudelor de până în gradul 3 la cabinetele parlamentare, prin care să se precizeze clar că, înainte de data de 21 august 2013, nu a existat o restricţie privind angajarea acestor rude, iar legea nu se aplică retroactiv.

Legea a mers din nou la Comisia pentru statut, unde a primit, săptămâna trecută, raport favorabil şi urmează să fie adoptată la viitorul plen comun, potrivit raportului înregistrat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Situaţia a apărut după ce cinci deputaţi - Ion Călin, Iulian Iancu, Laurenţiu Nistor şi Iuliu Nosa de la PSD şi Mihăiţă Calimente de la PNL - au făcut o solicitare de interpretare a legii, ei susţinând că nu pot fi acuzaţi de conflict de interese de către ANI pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare anterior modificării statutului, deci în 2013, când a fost introdusă expres interdicţia angajării rudelor.

Conform Codului Penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Nu este, de altfel, singura inițiativă legislativă care vizează dezincriminarea conflictului de interese. Un astfel de proiect, iniţiat de parlamentari PSD, PC şi UDMR, a stârnit reacții din partea președintelui Iohannis și din partea magistraților.

Ar putea afecta în mod serios activitatea de combatere a corupției la nivel înalt. Astfel, în anumite cazuri, s-ar putea pronunța, pentru acest gen de fapte, achitarea unor inculpați deja trimiși în judecată sau clasarea unor dosare aflate în instrumentare”, arăta DNA înt-un comunicat, în mai 2015.

Președintele Klaus Iohannis spunea atunci că va face toate demersurile pentru a împiedica iniţiativa care le dă voie aleşilor să îşi angajeze rudele: „Mi se pare neavenită intenția de schimbare pe articolul 301 privind conflictul de interese, practic, schimbarea propusă - nu știu dacă se va adopta - dar este un proiect care se discută, practic schimbarea propusă dezincriminează conflictul de interese și creează posibilitatea în practică pentru parlamentari să își angajeze membrii familiei, să se facă numiri în guvern pe orice criteriu. Am spus că nu cred că e momentul pentru modificari ale Codului penal și de procedură penală. Dacă se fac totuși, voi folosi toate instrumentele la îndemâna președintelui pentru a nu trece modificările”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri