Parlamentarii şi-au votat pensii mai mari

Data publicării:
cristiana anghel

Singura modificare de substanță adusă de parlamentari după ce președintele a trimis legea la reexaminare se referă la perioada la care o persoană trebuie să ocupe un fotoliu de parlamentar pentru a putea să beneficieze de aceste privilegii în momentul în care iese la pensie. În forma inițială legea prevedea șase luni dintr-un mandat de patru ani, iar în forma adoptată astăzi de Camera Deputaților și Senat se spune că o persoană poate beneficia de pensie specială dacă ocupă fotoliul de parlamentar pentru cel puțin patru ani, adică un mandat întreg.

În rest, alte critici aduse de șeful statului nu au fost eliminate de parlamentari. De pildă, vor primi pensie și parlamentarii care nu-și încheie mandatul, în cazul în care sunt declarați de instanță, definitiv, în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese.

Legea merge acum la promulgare, iar președintele nu o mai are decât posibilitatea eventuală de a o contesta la Curtea Constituțională.

Atâta timp cât am zis dreptate până la capăt și toți ceilalți și-au recuperat pensiile, prin votul Parlamentului, e normal să rezolvăm și această problemă. Nu o luați ca pe un drept extraordinar al unor oameni deasupra legii sau deasupra cetățeanului de rând (...) Dacă ai două, trei, patru mandate, când ieși la pensie nu ai vechime. Ieși cu pensia ciuntită”, a explicat Cristiana Anghel, senator ALDE.

La votul final ne-am ridicat și am plecat peste 90 de parlamentari liberali, este foarte greu de crezut că, după ce la votul anterior au fost 304 voturi pentru, două voturi împotrivă și vreo șapte abțineri, puteau să rămână în sală 286 de parlamentari”, a subliniat deputatul liberal Ludovic Orban.

Cum aţi votat la proiectul de lege cu pensiile speciale? a fost întrebat deputatul UNPR Marin Anton. „Eu nu am fost în sală, acum am venit. Dar votam pentru, am fost de acord cu acordarea pensiilor speciale, am fost totdeauna de acord, nu e prima dată cand spun lucrul acesta. Înțeleg că în momentul ăsta sunt în jur de 80 de parlamentari beneficiari și nu parlamentari din actualul Parlament, ci care sunt plecați. Nu e nici un impact foarte mare”, a explicat Marin Anton.

Cred că puterea supremă în stat, care e reprezentată de Parlament, are nevoie de un nou implus, nu se poate face resetarea clasei politice așa cum cere strada, cum cer anumite forțe politice, cu un parlament de 2 bani”, consideră Anghel Stanciu, deputat PSD. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri