Aleșii locali primesc pensii speciale

Data publicării:
crop

Actualizare 18:00. Aleșii locali primesc pensii suplimentare. Inițiativa a fost susținută de circa 30 de parlamentari de la PSD și UDMR, dar și unul de la PNL. Ei spun că, în perioada mandatului, aleșii locali sunt nevoiți să se suspende din alte activități care le-ar aduce venituri suplimentare, așa că măcar la bătrânețe să beneficieze de venituri îndestulătoare.

Legea a fost adoptată cu 86 de voturi „pentru”, nicio abținere și niciun vot împotrivă. Senatorii PNL au ieșit din sală înaintea votului în semn de protest.

Sunt și câteva modificări față de forma inițială a proiectului de lege. Vor beneficia de aceste pensii acei aleși locali care au la activ cel puțin un mandat de patru ani, această pensie specială nu va putea fi cumulată cu o altă pensie specială, alta decât cea din sistemul public, cum ar fi cea de parlamentar, aviator sau magistrat. De asemenea, nu vor beneficia cei care au fost condamnați definitiv la închisoare pentru corupție și nici cei care au fost realeși în funcții.


Actualizare 14:00. La ora 17:00 se va reuni plenul Senatului pentru a vota. 

Reporter: Cum veţi acţiona la votul de azi, veţi ieşi din plen?

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: Foarte probabil va fi aceeași atitudine ca și la Camera Deputaților de săptămâna trecută, vom ieși pentru a înlătura orice formă de suspiciune cu privire la poziția noastră.

Reporter: Ce veţi face în cazul parlamentarilor PNL care vor vota poate acest proiect privind pensiile aleşilor locali?

Ionuț Stroe: Noi sperăm sa nu avem asemenea situații la votul de azi, sunt lucruri de care trebuie să ținem cont poate nu în termeni de sancționare ci de viitoare ofertă electorală.

Atâta vreme cât cei care sunt aleși în funcții publice, fie la nivelul Parlamentului sau la nivelul administrațiilor locale vor avea salarii mici atunci să nu ne așteptăm să atragem oameni care au competență profesională. Cei din administrația locală au dreptul la o remunerație care să fie stimulativă având în vedere și responsabilitățile pe care le au și calitatea pe care oamenii o așteaptă de la ei”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.


Senatul este for decizional, după ce proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în urmă cu o lună.

Săptămâna trecută, parlamentarii au aprobat, cu 287 de voturi „pentru”, proiectul care prevede pensii speciale pentru deputați și senatori. Proiectul fusese respins anterior de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, parlamentarii au votat cererea de reexaminare a președinteui Klaus Iohannis cu amendamente.

Modificările față de legea adoptată inițial în sesiunea trecută sunt următoarele:

- nu vor primi pensii speciale cei care au doar șase luni de mandat, ci doar cei care au un mandat întreg;

- nu pot să cumuleze pensia obișnuită cu pensia specială cei care sunt în continuare parlamentari, dar au și vârsta de pensionare.

Parlamentarii susțin că au nevoie de această indemnizație pe lângă pensia pe care o primește fiecare român. Ei motivează prin faptul că nu pot desfășura altfel de activități, din cauza incompatibilității

De asemenea, La reexaminare, aleşii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale.

Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament.

Citește și: Pensii speciale și pentru aleșii locali. Primarul Capitalei ar putea primi peste 6.000 de lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri