Preşedintele Traian Băsescu, acuzat de şovinism şi discriminare în problema natalităţii

Data publicării:
presi

"Aţi abordat problemă scăderii natalităţii în România de o manieră şovină şi misogină, ofensând şi discriminând. Argumente de tipul "femeilor de etnie română, aveţi datoria patriotică de a face copii dat fiind că etnicii romi fac mai mulţi copii ca voi şi se va schimba structura populaţiei" se încadrează în categoria afirmaţiilor cu darul de a instiga la discriminare. Ignoraţi faptul că în urmă cu doar câteva luni, în Timişoara şi în Albă Iulia au fost propuse şi susţinute soluţii de sterilizare a femeilor rome, plecând de la ideea că acestea ar face prea mulţi copii. Chiar dacă dumneavoastră nu aţi propus această soluţie, este înfricoşător faptul că la conducerea statului român se află o persoană care rezonează cu preocupare din perspectivă structurii etnice a ţării la faptul că natalitatea celei mai discriminate minoriţi din România este mai mare", spun cele două asociaţii, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii acestora mai arată că "şi în Germania nazistă, numărul evreilor a fost una dintre preocupările principale ale Reich-ului", iar "România a implementat o astfel de legislaţie în acea epocă".

Preşedintelui i se reproşează că vede, în problema natalităţii, "o separare clară între români şi romi", de vreme ce consideră că "etnicele românce au datoria patriotică să facă mai mulţi copii, ca să menţină structura majoritar etnic română a României lui 2030".

Femeile, reduse la funcţia lor reproductivă

Totodată, ONG-urile amintesc de Decretul 770/1966 care interzicea avortul cu aceleaşi argumente pe care le-ar fi adus şi Traian Băsescu femeilor de afaceri din România, "şi-anume că ar aduce prejudicii natalităţii şi sporului natural al populaţiei". "Acest decret a dus la mii de morţi ale femeilor din România şi la milioane de avorturi provocate, ca să nu mai vorbim de tragediile umane ce-au înconjurat fiecare astfel de istorie. Argumentul maternităţii ca misiune fundamentală a femeilor este, în acest context, nu doar un argument discriminator ce ofensează femeile reducându-le la funcţia lor reproductivă, ci şi un argument ce arată o lipsă de empatie, din nou, înfricoşătoare", se mai spune în scrisoare.

"Încurajarea unui concurs de natalitate între romi şi români nu este o soluţie nici fezabilă, nici demnă de prestigiul demnităţii de preşedinte al României", mai spun ONG-urile, care îi solicită preşedintelui să îşi ceară scuze pentru afirmaţiile făcute privind natalitatea şi să oprească de îndată procesul de învrăjbire a cetăţenilor români împotriva cetăţenilor români.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la o întâlnire cu femeile de succes, că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura se va schimba pentru că minoritatea romă este foarte productivă, menţionând că natalitatea este o misiune pentru femeile din ţara noastră.

Naşterea, un act patriotic în viziunea şefului statului

"Nu aş vrea să vă întreb câte dintre dumneavoastră aveţi copii. Dar mă uit cât am muncit cu fetele mele, măritate-nemăritate, "Faceţi, fetelor, un copil, că până la urmă este un act patriotic". Mă rog, cu asta mică am reuşit până la urmă, cu cea mare nu reuşesc (...) Cred că natalitatea este o misiune pe care şi femeile din România trebuie să şi-o asume. Scuzaţi-mă că o spun atât de direct", a spus cu această ocazie Traian Băsescu.

"Cum Dumnezeu femeia romă poate ţine cinci-şase copii, iar românca nu poate? E adevărat, ea nu este manager, femeia romă (...) Trebuie să mergem şi în zona cealaltă. Poate maternitatea este una dintre misiunile fundamentale ale femeii, asta mi se pare mie", a continuat şeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...