Președinția: Premierul a intervenit în justiție „de o manieră fără precedent” de la intrarea României în UE

Data publicării:
basescu noua tribuna 4 presidency-1.ro

Traian Băsescu declara în acceastă dimineață: „Sistemul de justiție s-a prăbușit ieri sub Ponta, ceea ce mă face să denunț pactul de coabitare. Pactul nu ni l-a dat nimeni, era de mult conceput. Victor Ponta se dovedește mincinos până și cu un document important. Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul și, mai ales ,s-a băgat cu bocancii în justiție. S-a băgat cu bocancii în justiție de dragul lui Dragnea”.

Președintele a mai spus că va face o analiză și se va pronunța „în această după-amiază”.

Totuși, până la ora transmiterii acestei știri, singura reacție de la Cotroceni este un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al Președinției, Bogdan Oprea.

În comunicat se fac și precizări referitoare la discuția pe care președintele a avut-o cu procurorul general Tiberiu Nițu și despre care a vorbit în această dimineață.

În virtutea prevederilor Articolului 80, aliniatul (2) din Constituția României, potrivit cărora "președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice", domnul președinte Traian Băsescu a discutat, marți, 1 octombrie a.c., după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, cu ministrul Justiției, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cerându-i să respecte Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în care se precizează că procurorul-șef al DNA face propuneri pentru funcțiile de conducere din această instituție. Ulterior, miercuri, 2 octombrie a.c., domnul președinte Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Tiberiu-Mihail Nițu, pentru a-l atenționa să nu cedeze la presiunile politice care se fac asupra domniei sale și să țină cont de faptul că, potrivit Regulamentului de ordine interioară al DNA, procurorul-șef al Direcției recomandă "delegarea procurorilor la Direcția Națională Anticorupție"”, se arată în comunicatul de presă.

Traian Băsescu declarase: „Eu l-am sunat (pe procurorul general – n.r)să-i spun că nu e bine, domnul procuror. Se aflase. Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având informaţii că e mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD. Ei au mizat că vor face schimbarea lui Papici înainte de finalizarea dosarului. Ei nu au ştiut la ora când au luat decizia că dosarul era finalizat şi trimis la Kovesi. Ei nu au știut că dosarul era finalizat și pe masa Codruței Kovesi. Uitați-vă la Dragnea că i-a tras-o ieri lui Ponta de nu s-a văzut- că el va vota Roșia Montană”.

Disputa dintre președinte și premier a pornit de la revocarea lui Lucian Papici din funcția de procuror-șef al Secției I penale din cadrul DNA, și de la declarația făcută de Victor Ponta, potrivit căruia procurorul a făcut „dosare politice”.

Lucian Papici a instrumentat dosarul legat de fraudele de la referendumul din 2012, în care este anchetat și vicepremierul Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri