Proiectul PNL pentru prevenția în sănătate, criticat

Data publicării:
critici

Pacientul care a refuzat în scris să beneficieze de prevenţia oferită gratuit de stat poate fi obligat să-şi plătească tratamentele. E cea mai criticată prevedere din legea iniţiată de liberali. Preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a condamnat pe Facebook proiectul, chiar dacă acesta a fost semnat şi de cinci deputaţi social-democraţi.

„Un bătrân aflat în vârf de munte, pentru care mersul la medic reprezintă o adevărată aventură, în cazul în care are cancer, trebuie să își plătească tratamentul. PNL se gândește doar la cei bogați, nu și la omul de rând, care poate nu își permite să plătească medicamentele. Cu acești oameni ce facem? Îi lăsăm să moară în chinuri pentru că nu au ajuns la controalele de prevenție?”, a scris pe Facebook Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Sunt foarte multe soluţii. Va trebui să identificăm acel necesar de infrastructură minimă care să facă posibilă. Putem, de exemplu, să cumpărăm, să achiziţionăm o serie de maşini cu laboratoare; există aşa ceva; care să meargă din localitate în localitate cu medicul care a fost delegat pentru acea localitate”, a precizat Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor PNL.

Critici au venit şi din partea Alianţei Liberalilor şi Democraţilor.

Abia după ce le oferim românilor serviciile necesare, îi căutăm pe cei doi-trei fraieri, care, din motive doar de ei știute, vor refuza dreptul la sănătate și la viață. Abia atunci, și doar cu ei, fiți fără milă. Amendați-i cu cât doriți dumneavoastră!”, e reproşul formulat de formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Eugen Nicolăescu a mai adăugat: „După începerea prevenţiei, în următorii cinci ani de zile se vor face evaluări şi, în funcţie de aceste evaluări, se vor putea aplica şi măsuri sancţionatorii. Statul român îşi asumă responsabilitatea prevenirii patologiilor, îmbolnăvirilor la cetăţeni. Statul român cheltuieşte bani”.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a admis că legea nu e perfectă. Totuşi, liberalii nu vor să renunţe la sancţiunile prevăzute de actul normativ.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri