Scandalul ANAF-Intact. Patru ONG-uri protestează față de declarațiile lui Klaus Iohannis 

Data publicării:
klaus iohannis presidency.ro

 

 Foto: presidency.ro 

Am luat act cu indignare de concertarea mai multor factori instituţionali şi politici împotriva executării legale şi legitime a unei hotărâri judecătoreşti definitive, nepusă în execuţie din august 2014”, au subliniat ONG-urile menționate.

ONG-urile au subliniat că televiziunilor din grupul Intact nu le-a fost retrasă licența de funcționare și că notificarea „evacuării voluntare” poate fi contestată în instanță.

Referitor la declarația președintelui Klaus Iohannis pe acest subiect, ONG-urile au subliniat că șeful statului a subminat autoritatea statului român, a sugerat că legea nu este egală pentru toți, a subminat lupta anticorupție și a luat în vedere interesele unui grup infracțional decât interesul public.

De asemenea, ONG-urile au criticat hotărârea Senatului de al chema pe premierul Dacian Cioloș să dea explicații cu privire la acțiunea ANAF.

Nu există niciun temei legal pentru ca Senatul (sau Parlamentul) să exercite presiuni pentru a determina nerespectarea aplicării unei legi”, au precizat organizațiile în comunicatul citat.

Totodată, ONG-urile au lăudat poziția adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și cea a premierului Dacian Cioloș.

Redăm comunicatul integral:

Am luat act cu indignare de concertarea mai multor factori instituţionali şi politici împotriva executării legale şi legitime a unei hotărâri judecătoreşti definitive, nepusă în execuţie din august 2014

În acest sens:

Organizațiile semnatare denunţă încercarea unor politicieni de a lega acţiunea de recuperare a ANAF de o presupusă limitare a libertăţii presei. Televiziunilor din trustul Intact Media Group nu li s-a retras licenţa de funcţionare, iar timpul scurs din august 2014 ar fi fost suficient pentru găsirea unui alt sediu pentru studiouri. Notificarea „evacuarii voluntare“ poate fi contestată în justiție, televiziunile grupului Intact având astfel la dispoziție timp suficient pentru o mutare.

Organizațiile semnatare îşi exprimă indignarea cu privire la hotărârea Senatului României de a-l fi convocat pe primul ministru, d-l Dacian Cioloş, pentru „a da explicaţii“, pe data de 17 februarie. Nu există niciun temei legal pentru ca Senatul (sau Parlamentul) să exercite presiuni pentru a determina nerespectarea aplicării unei legi.

Ne exprimăm consternarea față de reacţia de miercuri, 17 februarie, a preşedintelui Klaus Iohannis. Omiţând să susţină legalitatea acţiunii statului în punerea în execuţie a unei hotărâri judecătoreşti, bagatelizînd-o şi depreciind-o, preşedintele:

- a subminat autoritatea statului român;

– a sugerat că legea nu e egală pentru toţi;

– a părut să aibă în vedere interesele unui grup infracţional mai curând decât interesul public

– a subminat lupta anticorupţie, care rămâne incompletă dacă averile dobândite fraudulos nu sunt confiscate- a abătut atenţia de la problema reală a întârzierii recuperării prejudiciului unor infracţiuni (60 de milioane de euro) și a confiscării produselor acestor infracțiuni la problema – falsă în acest caz – a limitării libertăţii presei.

Susţinem poziţia corectă adoptată recent de Consiliul Suprem al Magistraturii, susţinem poziţia corectă a primului ministru, aşa cum a apărut ea în discursul iniţial ţinut în Senat. Susţinem cu toată puterea orice luări de poziţii ale unor partide, organizaţii şi cetăţeni care nu acceptă ca România să redevină terenul de acţiune al unor grupuri infracţionale organizate. Solicităm oamenilor politici ca, înainte de orice, să-şi onoreze jurământul solemn de a respecta Constituţia şi legile ţării.

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Freedom House România (FHR)

Expert Forum (EFOR)

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE)

După ce luni, executorii fiscali ai Fiscului s-au prezentat la sediul televiziunilor din grupul Intact pentru a le înmâna notificarea de evacuare voluntară, ANAF-ul a fost criticat de mai mulți politicieni. 

Astfel, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a denunțat acțiunea drept un „atac inacceptabil și un plan bine pus la punct de suspendare a democrației”și l-a chemat pe premierul Dacian Cioloș în Parlament să dea explicații cu privire la termenul de cinci zile care a fost pus la dispoziția televiziunilor pentru a părăsi clădirile în care își desfășoară activitatea. 

Președintele Klaus Iohannis a catalogat atitudinea ANAF-ului drept „heirupistă”, ceea ce i-a atras un val de critici din partea alegătorilor săi. 

De asemenea, Liviu Dragnea a precizat că dacă aceste televiziuni sunt evacuate, ia în considerare lansarea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cioloș. 

Premierul Dacian Cioloș a subliniat că ANAF a acționat legal, pe baza unei hotărâri judecătorești. 

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat, joi, că acțiunea de notificare în vederea evacuării voluntare nu a vizat doar sediul televiziunilor din grupul Intact, toate societățile din clădirile care au revenit în proprietatea statului, după ce Dan Voiculescu a fost condamnat în dosarul ICA. 

ANAF a anunțat vineri că a demarat procedura de licitație pentru clădirile care au intrat în posesia statului după ce Dan Voiculescu a fost condamnat în dosarul ICA. 

Citiți și: 

ANAF scoate la licitație clădirile Intact

Scandalul ANAF-Intact. Fiscul reacționează după acuzațiile care i-au fost aduse

Klaus Iohannis pierde fani pe Facebook

ANAF somează Intact. Dacian Cioloş: „Mă duc la Parlament pentru că preşedintele Senatului m-a invitat. Nu am pus eu în lege termenul acela de 5 zile”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri