Scandalul „Lobby pentru Schweighofer Holzindustrie”. Acuzații și explicațiile politicienilor

Data publicării:
padure5111632-Mediafax Foto-Thomas Dan-1

Actualul consilier prezidenţial Dan Mihalache depune în 2008 o interpelare în Parlament, în care făcea referire directă la compania austrică.

„Un mare investitor, SC Schweighofer Holzindustrie Sebeş, este împiedicat să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale”, arăta atunci Dan Mihalache.

Acum, consilierul prezidențial spune: „Dacă unii se preocupă de interpelări făcute de mine acum 7 ani, în calitate de deputat, arată caracterul manipulator al acestei teme şi interesul care există. L-am văzut şi aseară din partea premierului, de a lega preşedinţia în mod artificial de numele Schweighofer”.

„Atunci cred că era vorba de un conflict local, undeva la Poienii de sub Munte, vă spun sincer că nici măcar nu îmi amintesc foarte bine. Dacă am revăzut textul interpelării practic puneam o întrebare”, adaugă el.

Interpelarea adresată a ajuns la ministrul de atunci al Agriculturii, Dacian Cioloş.

Nu, nu comentez nimic. Am văzut că unii trec din scandal în scandal. Eu nu intru în genul ăsta de circ. Nu am ce să comentez”, a spus Dacian Cioloş.

Dan Mihalache, care ocupă acum funcţia de şef al cancelariei prezidenţiale, susţine că nu au existat discuţii între această firmă şi reprezentanţii administraţiei de la Cotroceni.

„La nivelul administraţiei, noi nu ne-am întâlnit cu firma Schweighofer şi dacă ne-am fi întâlnit, ceea ce nu s-a întâmplat pentru că nu au solicitat, nu văd ce ar fi fost un lucru rău să îi audiem, să îi ascultăm. E o parte intresantă, e un operator economic până la urmă semnificativ”, a spus Dan Mihalache.

Deşi încearcă să se ţină departe de acest scandal, compania austriacă lasă totuşi o portiţă deschisă.

„Putem afirma cu certitudine faptul că nu am avut niciodată vreo relaţie comercială sau personală cu domnul Dan Mihalache. Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea ca vreunul dintre reprezentanţii companiei noastre să-l fi întâlnit, întâmplător, în trecut” - este poziția oficială Holzindustrie.

Compania austriacă a fost acuzată de liderii puterii că ar fi făcut lobby la preşedintele Klaus Iohannis pentru a amâna intrarea în vigoare a noului Cod silvic.

„Pe domnul Preşedinte Klaus Iohannis l-am întâlnit doar în urmă cu 8-10 ani, o singură dată, când acesta era primarul Sibiului, ocazie cu care ne-am prezentat compania. Nu am făcut niciodată vreo încercare sau vreun efort să luăm legătura cu Preşedintele României sau cu consilierii prezidenţiali în afara scrisorilor oficiale care au fost trimise cu privire la amendamentele noastre aduse noului Cod Silvic. De altfel, aceste scrisori sunt publice” - este poziția oficială Holzindustrie.

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a început afacerile în România în 2002, când Guvernul Năstase a dat o ordonanţă de urgenţă care permitea firmelor, pentru prima dată după 1989, să taie cantităţi mari de lemn: 20 de milioane de metri cubi în următorii 10 ani. Premierul şi miniştrii care au semnat atunci documentul nu îşi mai amintesc astăzi nimic.

Discuţie reporter – Adrian Năstase:

Adrian Năstase: Îmi cer scuze, eu trebuie să plec. Pe de altă parte, vă rog să contactaţi pe cei care cunosc acest proiect.

Reporter: În 2002 dumneavoastră aţi semnat ordonanţa de urgenţă.

Adrian Năstase: Îmi pare rău. Am semnat câteva mii de hotărâri de guvern şi de ordonanţe de urgenţă.

Îmi pare rău, dar de o ordonanţă de acu' 13 ani nu îmi mai aduc aminte. Este chiar dificil să-mi aduc aminte. Nici măcar nu mi-am adus aminte de numele acelei societăţi”, a fost reacția fostului ministru Dan Ioan Popescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri