Reducerea CAS a fost votată de Senat. Proiectul amnistiei fiscale pentru pensionari, amânat din lipsă de cvorum

Data publicării:
ioana petrescu senat

 

ACTUALIZARE 17.49. După votul asupra reducerii CAS, parlamentarii Opoziției au părăsit sala, astfel că nu a mai fost cvorum, iar ședința extraordinară a fost suspendată. Printre proiectele care nu au mai putut fi votate se află și cel al amnistiei fiscale pentru pensionarii și mamele care au primit bani în plus din vina autorităților. Proiectul va fi votat însă săptămâna viitoare, în ședință ordinară.

Senatorii liberalii şi democrat-liberali au părăsit sala de plen nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să explice de ce au votat pentru micşorarea CAS alături de putere. Parlamentarii opoziţiei au invocat nerespectarea procedurii parlamentare.

ACTUALIZARE 17.24. Senatorii au votat reducerea CAS. 96 de senatori au votat pentru, unul împotrivă, iar doi s-au abţinut.

Concret, senatorii au votat împotriva cererii de reexaminare a legii, transmisă de preşedintele Traian Băsescu.

Proiectul de lege va pleca la Camera Deputaţilor, care îl va disputa după 1 septembrie. 

„Am votat o lege prin care CAS va fi redus începând cu plățile din luna octombrie. Din noiembrie. Nu se poate ca toate măsurile economice luate în această țară să fie luate cu asemnea întârzieri. CAS trebuia redus de la 1 ianuarie, negocierile cu organizațiile internaționale au amânat-o jumătate de an, s-a mai amanat încă trei luni, nu se știe de ce”, a spus senatorul liberal Teodor Atanasiu.

În opinia sa, motivele pentru care Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii „se susțin”. Totuși spune senatorul, aceasta „nu este problema” aleșilor.

Asta trebuie să facă Guvernul, să-și redimensioneze bugetul”.

ACTUALIZARE 16.55. Măsura va avea impact pozitiv asupra a 70.000 de firme, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, de la Tribuna Parlamentului.

„Reducerea CAS este o măsură curajoasă, cum a fost şi cota unică. Avem resurse pentru a acoperi reducerea CAS”, a spus Ioana Petrescu.

Aceasta a explicat că firmele care vor avea cheltuieli mai mici cu forţa de muncă vor folosi banii pe care nu îi vor mai plăti statului investind mai mult, iar statul va putea acoperi astfel o parte din golul creat.


Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, luni, un raport de admitere la proiectul de lege privind reducerea CAS la angajator, respingând cu unanimitate de voturi cererea de reexaminare a legii, transmisă de preşedintele Traian Băsescu.

Propunerea privind respingerea cererii de reexaminare a primit votul favorabil al tuturor senatorilor din comisie, deşi PNL şi PDL au criticat în dezbatere lipsa surselor de finanţare pentru această reducere cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale la angajator.

Camera Deputaţilor, care ar fi trebuit, la rândul ei, să dezbată marţi Legea privind reducerea CAS, a decis să ia în discuţie proiectul peste o săptămână, atunci când deputaţii se vor reuni în sesiunea ordinară.

Surse din conducerea Camerei au precizat că acest decalaj este motivat de raţiuni care ţin de calendar, o eventuală convocare a unei sesiuni extraordinare urmând a fi făcută doar spre sfârşitul săptămânii în curs.

Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi au fost introduse şi proiectele prin care sunt iertaţi de datorii mamele şi pensionarii care au primit de la stat sume mai mari decât cele la care aveau dreptul.

Aceste proiecte au primit raport de admitere, luni, în Comisia de muncă a Senatului.

Potrivit senatorului PSD Alexandru Cordoş, cele două legi ale Guvernului au fost votate cu majoritate de voturi în comisia de muncă, primind raport de admitere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri