Eugen Teodorovici dezvăluie cum se muncește la stat: 20 la sută din administrație este ineficientă și trebuie să plece

Data publicării:
eugen teodorovici

Eugen Teodorovici susține că își permite să fie un aspru critic al administrației, pentru că o cunoaște bine din interior, întrucât și-a petrecut viața în domeniul public, în care lucrează din 1991.

În administrația publică, „sunt oameni care se sacrifică – viețile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun că fac toți asta. Sunt foarte mulți din sistemul de stat care la ora - nu la 4.00, poate chiar mai devreme - au spart ușa. Iar dacă stau la serviciu, poate o oră doar alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceștia trebuie să plece din administrație”, a spus Eugen Teodorovici.

El a subliniat că pentru aceasta, mai întâi trebuie o decizie foarte clară politică, apoi trebuie făcută o analiză pe fiecare structură publică în parte: dacă se justifică în primul rând ca structură, dacă o parte din funcțiile pe care le are se justifică sau nu – „pentru că de multe ori, se suprapun, sunt mulți care controlează această țară, mai mulți decât ar trebui să fie, sunt mulți care controlează și unul sau doi muncesc. Și mai ales cei care controlează au salarii foarte mari față de cei care sunt puși să lucreze efectiv”, a arătat ministrul Teodorovici la Digi24.

El a dezvăluit că și-ar dori să coordoneze toate funcțiile de responsabilitate economică din celelalte ministere.

„De ce nu, oare, putem noi să facem, la nivel de administrație publică centrală chiar, ca unele funcții-suport să fie concentrate într-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie să aibă direcția sa de resurse umane? De ce să nu fim noi mai moderni decât și alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce să țin fiecare direcție economică, să spunem, în fiecare minister? Nu, ele trebuie să fie concentrate în Ministerul de Finanțe – și asta e o intenție pe care o am foarte clară – de a aduce toate direcțiile economice și de buget din ministere să depindă – adică să fie acolo localizate, dar să fie subordonate Ministerului Finanțelor”, a declarat Eugen Teodorovici.

El a explicat că în felul acesta vrea să se asigure că ceea ce este scris în legea bugetului se va urmări cu strictețe. „Nu să-și dezinformeze, de foarte multe ori, ordonatorii de credite spunându-le sau dezinformându-i, ca după aceea miniștrii să vină la noi să ceară fel de fel de bazaconii. Deci este obligația ca acolo să urmărească execuția bugetară așa cum spune în lege”, a mai spus ministrul de finanțe.

Întrebat cât de mare ar fi această reformă la care se gândește, el a estimat că „undeva la 20 la sută cel puțin”.

„Deci 20 la sută din administrație ar putea să plece”, a insistat realizatorul Luca Niculescu. „Am putea să găsim o altă cale, că nimeni nu va rămâne neapărat pe drumuri, dar nu pot acum să mențin un sector bugetar încărcat artificial și mai ales de multe ori ineficient. Repet, când vorbim de reformă, vorbim în ansamblul economiei, nu într-un singur punct, pentru că altfel efectele nu mai sunt aceleași”, a explicat Eugen Teodorovici. „Dar și aici este nevoie de un consens politic, pentru că și colegii liberali – trebuie să stăm cu toții la masă, să lăsăm deoparte populismul și să agreăm astfel de măsuri și oricine va fi la guvernare să le aplice”, a adăugat el.

Pe de altă parte, el a confirmat că salariile demnitarilor vor crește de la 1 august, deși spune că actul normativ va fi luat în discuție la ședința de guvern de marți.

„Oricum, actul normativ este publicat, noi ca Finanțe luăm strict ce este publicat în Monitorul Oficial. Noi trebuie să bugetăm ca sumă această creștere pentru cele 48 de persoane”, a explicat ministrul.

S-a declarat, însă, adeptul poziției exprimate inițial de premier, potrivit căreia salariile demnitarilor ar fi trebuit să crească odată cu cele ale tuturor bugetarilor. Creșterile salariale, în ambele cazuri, vor fi în orice caz etapizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri