Traian Băsescu: Se decapitează armata printr-o lege năroadă; generalii sunt puși sub control politic

Data publicării:
21032013 20m 20basescu 20scut 20americani-56117

De asemenea, preşedintele a susţinut că aceşti generali ar fi devenit obedienţi faţă de ministrului Apărării pentru a li se prelungi anual şederea în armată.

Ulterior declarațiilor de presă de la Cotroceni, președintele a intervenit telefonic într-o emisiune televizată și a precizat că dacă Parlamentul va insista să mențină legea, se va adresa Curții Constituționale. Președintele a mai spus că a vorbit de trei ori cu ministrul Apărării despre această modificare a statutului: prima oară ministrul s-a împotrivit, la a doua discuție a spus „să vedem”, iar la a treia întâlnire a fost de aceeași părere, că legea trebuie retrimisă Parlamentului, a dezvăluit președintele.

El a mai spus că cine a inițiat legea este „ori trădător, ori un prost” și a menționat că legea a fost inițiată de 24 de parlamentari.

„Prima încercare de punere sub control politic a generalilor”

Despre legea privind modificarea statutului, președintele a spus în declarația de presă de la Cotroceni că proiectul de act normativ – respins de Camera Deputaților și adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională – „reflectă ori un act de trădare națională, ori un act care vădește o profundă prostie”.

Dacă aș fi promulgat-o, luni, 41 de generali ar fi fost trecuți în rezervă”, a spus șeful statului. Traian Băsescu a adăugat că, în caz de promulgare, comandamentul forțelor terestre și cel al forțelor navale ar fi rămas fără niciun general, comandamentul forțelor aeriene, cu un general, la fel ca și Statul Major.

Proiectul trimis înapoi în Parlament, calificat de președinte ca „o lege năroadă”, prevedea că generalii şi amiralii pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare (care la nivelul lunii martie 2013 este de 55 ani şi 6 luni) până la vârstă de 60 de ani, în raport cu nevoile de încadrare, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei în care activează.

Potrivit președintelui, prevederea îi viza pe generalii care au contribuit la modernizarea armatei și care s-au pregătit împreună cu ofițerii NATO.„Nu sunt generalii lui Moș Teacă, din generația lui Dogaru”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a precizat că a discutat despre legea de modificare a statutului cadrelor militare cu ministrul Apărării. „A fost de acord că promulgarea generează problemele de care v-am vorbit. Am avut trei discuții cu ministrul și două cu șeful Statului Major General”, a precizat șeful statului.

Controversatul proiect de lege „nu are avizul Guvernului”, a subliniat Traian Băsescu.

Avertisment pentru USL: Proiectul revizuirea Constituției riscă să fie respins de CCR

Preşedintele Traian Băsescu cere actualei majorităţi parlamentare trecerea la Parlament unicameral, cu 300 de aleşi, aşa cum au votat românii la referendumul din 2009. Şeful statului atrage atenţia că în caz contar, proiectul USL de revizuire a Constituţiei riscă să fie respins de Curtea Constituţională.

Șeful statului a explicat de ce a trimis scrisoarea către Parlament în care solicită o revizuire a Constituției în conformitate cu rezultatelem referendumului din 2009, adică Parlament unicameral cu 300 de aleși. Potrivit Constituției, proiectele de legi din parlamentul vechi continuă în noul parlament. Pe de altă parte, a fost depășit termenul legal de stat în comisie a proiectului de lege de revizuire a Constituției inițiat de Președinție în 2011.Președinția a dorit să semnaleze Camerei Deputaților că trebuie să ia în dezbatere proiectul.

„Actuala majoritate este lipsită de consecvență”, a acuzat președintele. „Viața o să-i sancționeze pentru dubla măsură”, a spus Traian Băsescu.El a citat din Constituție un articol în care se spune că suveranitatea se exercită și prin voința poporului, or un referendum validat reprezintă exact acest lucru. „Viața și Curtea Constituțională îi vor aduce la ordine”, a prevăzut președintele, în opinia căruia actuala comisie de revizuire a Constituției este obligată să țină cont de un referendum validat, care este un act de voință și suveranitate a unui popor.

Preşedintele îi reproşează puterii că foloseşte standarde duble pentru a interpreta rezultatele consultărilor populare. „La un referendum nevalidat, care a fost cel de suspendare, clamează voința poporului, dar referendumul nu a putut fi validat datorită neparticipării a jumătate plus 1 din electorat, iar un referendum validat care a depășit 50% din electorat îl consideră neglijabil”, a argumentat șeful statului.

Traian Băsescu acordă şanse minime ca proiectul USL de modificare a Constituţiei să fie validat de votul popular: „Cred că românii vor fi furioşi. Să-i trimiți la referendum, când el a votat revizuiește, frate parlamentarule, Constuția cu un parlament unicameral și 300 de parlamentari și tu te duci cu două camere și cu parlamentari cât cuprinde...”

Propunerile şefului statului pentru modificarea Constituţiei sunt blocate la Comisia Juridică, în condiţiile în care USL a iniţiat în acest an o altă comisie specială pentru revizuirea Legii fundamentale.

USL a anunţat că intenţionează organizarea în toamna acestui an a referendumului pentru modificarea Constituţiei. PSD şi PNL doresc menţinerea celor douăcamere ale Parlamentului, formate din 300 deputaţi şi 100 de senatori.

Despre scut

Șeful statului a dorit să facă precizări și desprescutul antirachetă, dând asigurări că securitatea teritoriului Uniunii Europene nu este afectată cu nimic după modificarea intervenită în programul american. SUA au anunțat săptămâna trecută că renunță la faza a patra a scutului antirachetă.

Președintele a precizat că a discutat despre aceasta cu secretarul de stat americanJohn Kerry, dar și cu vicepreședinteleJoe Biden, la Roma.Investiția de la Deveselu și graficul de implementare rămâne în aceiași parametri, a subliniat Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a anunțat joi că face declarații de presă la Palatul Cotroceni la ora 18.30, însă a întârziat aproape 20 de minute. Declarațiile președintelui au intervenit în condițiile în care Traian Băsescu a transmis joi o scrisoare Parlamentului, în care a solicitat reducerea numărului de parlamentari. Pe de altă parte, președintele a trimis la reexaminare legea de modificare a statutului cadrelor militare.

Citiți și:T. Băsescu: Categoric nu voi mai utiliza o aeronavă TAROM!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri