Traian Băsescu: Al treilea proiect fundamental al României trebuie să fie unirea cu Republica Moldova

Data publicării:
basescu timofti mfax 1

Președintele Traian Băsescu, alături de omologul său de la Chișinău, Nicolae Timofti / Foto: Mediafax

România a avut un proiect fundamental de ţară: intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect, intrarea in UE. Cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Moldova. Indiscutabil”, a spus șeful statului.

Nimeni nu spune să se facă brutal. Nimic nu se poate face împotriva voinței românilor din stânga și dreapta Nistrului. Ai fi caraghios să iei un parlament unde ai majoritatea și să spui: hai să dăm un vot. Nu se întâmplă nimic daca românii de pe cele două maluri nu vor”, a adăugat Traian Băsescu.

„Sunt convins că, dacă în Moldova, va exista un curent unionist, România va spune DA fără să ezite”, a apreciat președintele.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, despre proiectul unirii, Traian Băsescu a răspuns: „Mă tem că cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Nu cred că trebuie să iau aprobare de undeva”.  

Preşedintele Traian Băsescu afirma, în august, la Izvoru Mureşului (Harghita), că marea majoritate a populaţiei Republicii Moldova nu vrea unirea cu România, dar adăuga că moldovenii pot cere unirea şi o vor avea.

Eu sper şi cred că de la cetăţenii Republicii Moldova trebuie să pornească corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu România. Oameni buni, există în populaţia Republicii Moldova un filon sănătos de români, dar marea majoritatea a populaţiei nu doreşte unirea cu România. Cereţi unirea şi o veţi avea, dar cereţi-o", spunea, atunci, Traian Băsescu. 


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri