Traian Băsescu: „Fac apel la Guvern să nu aprobe ordonanța” care permite „o perioadă de mercato pentru primari”

Data publicării:
basescu cotroceni - presidency.ro

Victor Ponta are nevoie ca de aer de ordonanța de urgență cu primarii migratori ca să iasă președinte. Administrația locală este instituție constituțională, ordonanța lui Liviu Dragnea nu trebuie emisă. Fac apel la Guvern să nu emită ordonanță de urgență pentru transferul primarilor”, a spus președintele în timpul unei declarații de presă de la Cotroceni.

El a mai spus că această ordonanță „arată spaima lui Victor Ponta”, care „știe că nu poate câștiga alegerile prezidențiale și încearcă să câștige avantaje incorecte cu 10 săptămâni înainte de alegeri”.

Traian Băsescu a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională „dacă mâine, în absența lui Victor Ponta, guvernul va fi atât de inconștient încât să aprobe ordonanța de urgență care permite o perioadă de mercato pentru primari”.

Textul ordonanței - iniţiativă a lui Liviu Dragnea- se referă la primari, la consilieri locali, consilieri judeţeni şi preşedinţi ai consiliilor judeţene. Potrivit acesteia, aleşii locali au la dispoziţie zece zile pentru a opta între un partid sau altul.

„În termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

În prezent, la nivelul legislației aplicabile administrației publice locale sunt evidențiate o serie de disfuncționalități care generează dificultăți în funcționarea eficientă a autorităților publice de la nivel local”, se arată în textul proiectului de ordonanţă de urgenţă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri