Traian Băsescu consideră nepotrivite nominalizările la Cultură și Buget: Una e să muți bani de-un podeț, alta e să atingi obiective de guvernare

Data publicării:
Traian Basescu-1

Principalele declarații:

Nominalizările, eu le consider nepotrivite. Ceea ce nu înseamnă că astăzi le-am și respins. La Ministerul Culturii, doamna Rozalia Biro, de la dânsa am aflat că nu are niciun biped în familie și am aflat tot de la dânsa că în România se nasc tot mai puțini bipezi. Cred că avem o problemă complicată.

Aici mai este un argument, atunci când mă gândesc la această nominalizare. Ministerul Culturii nu este unul care să aibă foarte mulți bani, dar este unul care lucrează cu intelectualiatatea din România. Iar cultura românească este în proporție de 95% de limbă română.

Am apreciat foarte mult miniștri ca dl Bela, modul cum și-a desfășurat mandatul Kelemen Hunor. Nu este vorba de o observație unui ministru care provine din minoritatea maghiară. Dar n-aș vrea ca Ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveștile cu copii bipezi din familia doameni Biro sau de pe întinsul patriei. Arată o neînțelegere deplină a limbii române.

Consider că alături de Ministerul de Externe, Ministerul Culturii este unul dintre cele mai sensibile ministere. El are și o puternică și stabilă componentă de reprezentare a culturii românești. Și în același timp are o puternică notă de românism. Este esențial, ca așa cum au fost predecesorii, să fie un bun cunoscător al limbii române.

De aceea îmi exprim rezerva față de această nominalizare. Nu sunt adeptul ideii că fiecare minister trebuie să aibă un specialist în domeniu. Cred că o legătură cu această legătură culturală trebuie să existe.

Mi se pare nepotrivită desemnarea de la ministerul bugetului. Cea mai complexă experiență a domnului Iulian Claudiu Manda este legată de funcția de director de la Casa Studenților din Craiova. Singurul calcul care se face acolo este valoarea biletelor vândute într-o zi de sâmbătă. Justificarea că dl deputat a funcționat în comisia de buget-finanțe nu este un argument. În comisia de buget-finanțe nu se discută filozofia bugetară, nu se discută prioritățile. Acolo se mută cel mult bani de-o biserică, bani de-un podeț, bani de construit o școală. Nu le desconsider munca depitaților din comisie, dar una este să ai un buget în față și să muți bani de un podeț de ici colo, și alta e să analizezi resursele de venit, să le dispui și să atingi obiective de guvernare prin buget.

Cred că dl Manda nu este potrivit. Încerc să-mi imaginez o discuție cu FMI, CE și Banca Mondială, dna Petrescu încercând să acopere gaura de la CAS cu sufletul și dl Manda să acopere deficitul bugetar cu experiența de la Casa de Cultură a Studenților din Craiova.

Nu sunt într-o sitație plăcută. Am făcut toate eforturile să înțeleg logica acestor desemnări făcute de prim ministru. 

Premierul, rugat să se gândească la alte nominalizări

Șeful statului i-a transmis premierului rugămintea ca „până marți, miercuri” să se gândească „la alte soluții reprezentative pentru Guvernul României”. „Apelul meu este ca domnul prim-ministru Victor Ponta să se uite către alți tineri”, a mai spus Traian Băsescu, adăugând că există riscul ca premierul să facă „două nominalizări mai proaste”.

„Nu le resping deocamdată pentru că am riscul de a primi două nominalizari mai catastrofale”, a precizat președintele.

„Guvernul României nu este o instituţie în care să faci încercări, mai ales când e vorba de Cultură şi Buget, şi trebuie să te uiţi care e tandemul de experienţă, pe care îl pui în faţa negociatorilor UE şi FMI. Acei oameni sunt experţi, cunosc la milimetru totul despre resursele financiare ale României. Măcar unul, cel de la Buget, dacă nu chiar însuși ministrul Finanţelor, să poată susţine o discuţie consistentă”, a insistat T. Băsescu.  

În ceea ce o privește pe Rozalia Biro, șeful statului a adăugat: „Dacă era nominalizată la Transporturi nu aveam nicio ezitare, este economist, are experiență administrativă de primărie. La Cultură însă am ezitări. Îmi închipui dialogul lui Pleșu cu aceasta doamnă sau al lui Liiceanu. Sau al unui sculptor care vrea să facă o statuie ecvestră: e biped sau patruped calul?


Declarația șefului statului va fi transmisă în direct de Digi24 și va putea fi urmărită și pe digi24.ro.

Aceasta vine la o zi după ce premierul Victor Ponta a anunțat, la Digi24, că o va propune pe Rozalia Biro ministru la Cultură și în funcția de vicepremier şi pe Claudiu Manda pentru portofoliul Bugetului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri