Traian Băsescu, la Chișinău: Republica Moldova nu are alternativă la drumul european

Data publicării:
nicolae timofti

Actualizare 11.40. „România rămâne un avocat fără rezerve în ceea ce privește drumul european al Republicii Moldova, respectând, în același timp, și opțiunile de neutralitate militară ale Republicii Moldova”, a declarat, la Chișinău, Traian Băsescu, într-o conferință de presă susținută împreună cu omologul său, Nicolae Timofti. „Avem un parteneriat de sânge cu Republica Moldova”, a mai spus șeful statului român, adăugând că „s-a ajuns la o maturitate a relației bilaterale”.  

Declarațiile integrale ale președintelui Traian Băsescu și cele ale omologului său moldovean pot fi urmărite în fișierul video atașat.

Președintele Băsescu a declarat că, spre deosebire de România, unde a fost unanimitate politică în ceea ce privește drumul spre UE, la Chișinău „apare, în ultimele luni, o opoziție internă”. „Sunt opțiuni pe care nu mi le pot explica. Poporul acesta este un popor latin. Nu am văzut cetățeni moldoveni cu ochii oblici”, a spus Traian Băsescu. În opinia sa, Republica Moldova „nu are alternativă la drumul european”.

Întrebat dacă se teme de provocări venite din afara Republicii Moldova, președintele a apreciat că „Moscova este capitala unei țări care se respectă prea mult ca să vină în zona provocărilor organizate de stat”.

 Traian Băsescu s-a arătat convins că în noiembrie, la Vilnius, Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În ceea ce privește bursele acordate de statul român tinerilor de peste Prut, Traian Băsescu a declarat că numărul acestora va crește și va ajunge la 6.000 în anul școlar 2014-2015.

Referitor la relațiile economice dintre România și Republica Moldova, atât Traian Băsescu, cât și Nicolae Timofti au menționat începerea, luna viitoare, a lucrărilor la gazoductul Iași-Ungheni. 

Actualizare 10.02. Președintele Traian Băsescu a fost primit cu fluierături la Reședința de Stat din Chișinău. Este cea de-a patra vizită a șefului statului peste Prut.

Pe durata intonării celor două imnuri, dar şi a prezentării onorului, două grupuri de manifestanţi au scandat „Băsescu şi Unirea!”, dar şi „Jos Unirea!”. După intrarea celor doi lideri în incinta reşedinţei de stat, în faţa clădirii au mai rămas doar cei aproximativ 20 de manifestanţi pro-România.

Potrivit portalului moldovean de știri Unimedia, protestele pe timpul vizitei lui Traian Băsescu sunt interzise. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Centru.

Seara, Traian Băsescu se va întâlni cu lideri de opinie şi cu reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova.

Iniţial, vizita trebuia să aibă loc pe 1 februarie, dar a fost amânată din cauza unei probleme de sănătate a şefului statului moldovean, Nicolae Timofti.

Prima vizită oficială a lui Traian Băsescu în calitate de preşedinte al României a fost la Chişinău, pe 25 ianuarie 2005. Au mai urmat alte două vizite oficiale, în 2007 şi 2010.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a efectuat o vizită oficială în ţara noastră pe 3 mai 2012.

Iată programul pe care președintele Traian Băsescu îl va avea la Chişinău, conform site-ului Administrației Prezidențiale:

• ora 10.00 - ceremonia primirii oficiale de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti;

• ora 12.00 - convorbiri cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă;

• ora 12.35 - convorbiri cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman;

• ora 16.00 - convorbiri cu primarul Municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă;

• ora 16.30 - convorbiri cu președintele Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Filat;

• ora 16.50 - convorbiri cu președintele Partidului Democrat, Marian Lupu;

• ora 17.10 - convorbiri cu președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu;

• ora 18.30 - întâlnire cu lideri de opinie și cu lideri ai societății civile.

Digi24 va transmite în direct cele mai importante momente ale vizitei. Colegii noştri Luca Niculescu şi Alina Manolache sunt deja la Chişinău, ocazie cu care Luca Niculescu îl va intervieva pe premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Citiți și:

T. Băsescu despre numărul burselor pentru moldoveni: „Vreau să cred că îl vom mări”

În vizită la Chișinău. T. Băsescu, atacat dur de V. Voronin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri