Traseism politic legalizat de Guvern. Liviu Dragnea: „Nu este absolut nimic nedemocratic în această ordonanță”

Data publicării:
Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat detaliile Ordonanței de Urgență, adoptată astăzi de Guvern, prin care primarii și președinții de consilii locale sau județene pot să treacă de la un partid la altul fără să-și piardă mandatul.

„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile din legea statulului aleșilor locali, în termen de 45 de zile, primarii și preşedinții consiliilor județene, consilierii locali și județeni precum și candidații care au fost declarați supleanți își pot declara în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, a spus Liviu Dragnea.

„Pe noi ne interesează ca începând cu cel mai târziu 1 ianuarie 2015, situația din administrația locală să se clarifice. Nu ne putem permite să asistăm pasivi la efectele ruperii USL și la blocajul generalizat pe care PNL-PDL l-a produs în țară”, a mai spus vicepremierul.

Întrebat de jurnaliști dacă are vreo importanță că toți aleșii locali știu că primesc fonduri de la Guvern în funcție de culoarea politică, el a răspuns: „Eu nu știu de unde scoateți dumneavostră această afirmație”.

„Banii pe care îi repartizează Guvernul, ori direct, ori prin duverse ministere, inclusiv prin cel pe care îl conduc eu, nu sunt alocați pe criterii politice. Începând cu 2013, banii au fost alocați pe criterii de prioritizare indiferent de culoarea politică a primarilor. Totul este făcut cu transparență maximă”, a adăugat Liviu Dragnea.

El a dat exemplul microbuzelor școlare repartizate zilele trecute.

„Primarii care au primit microbuzele de la Guvern erau de la orice partid numai de la PSD nu erau. Nu sunt de acord cu această afirmația nesusținută de niciun fel de probă sau de document”, a declarat vicepremierul.

Traian Băsescu: Ordonanța de urgență care modifică BEC este neconstituțională. Avocatul Poporului sabotează democrația

Traian Băsescu a făcut, ieri, un apel prin care a îndemnat Guvernul la responsabilitate și, prin urmare, să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la transferul primarilor. De asmenea, șeful statului a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democraţiei”, să o atace la Curtea Constituțională dacă ordonanţa va fi aprobată.

Ambasada SUA: „Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales”

„Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA.

Protestul Alianței Creștin-Liberale 

Aproximativ 250 de persoane, între care liderii PNL şi PDL, în frunte cu Klaus Iohhanis şi Vasile Blaga, au participat astăzi la un miting organizat de ACL în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind migraţia aleşilor locali.  Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că adoptarea OUG privind migraţia primarilor avantajează PSD la prezidenţiale, precizând că e o „bătaie de joc” faţă de votul dat la alegerile locale, unde s-a ales pe criterii politice şi nu de „frizură”.

Politologul Andrei Țăranu: „Se spune cât se poate de cinic: oferim bani doar celor care sunt în barca noastră”

Analiștii politici critică adoptarea ordonanței de urgență care legalizează traseismul politic la nivelul primarilor și al președinților de consilii județene. Andrei Țăranu a spus că acum se oferă pe față mai mulți bani celor care sunt „în barca noastră”. Ion Bogdan Lefter a precizat că cei în cauză fac calcule și despre o înfrângere a lui Victor Ponta la prezidențiale, apoi vor decide dacă vor schimba partidul.

VIDEO. Avocatul Poporului, prins pe picior greşit. Victor Ciorbea: Nu ştiam că OUG privind aleşii locali a fost adoptată

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat astăzi că aşteaptă să vadă textul ordonanţei privind traseismul politic al aleşilor locali. Ciorbea nu ştia că textul fusese adoptat în urmă cu mai bine de o oră înainte ca el să dea declaraţii jurnaliştilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri