Tudorel Andrei, președintele INS, a explicat de ce nu a anunțat recesiunea

Data publicării:
bani 3-2

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a explicat neînțelegerea despre formularul din 2009 folosit la trimiterea datelor economice din acest an prin faptul că „INS comunică înainte cu o zi datele la Eurostat, urmând ca a doua zi institutul să comunice către public datele proprii. Toate datele care sunt discutate acum sunt date care sunt calculate și sunt însușite de INS”.

Despre faptul că au fost comunicate cifre diferite către Eurostat și către public, Tudorel Andrei a spus: „Au fost comunicate datele pe PIB din trimestrul 2 într-un format de comunicat care este din 2009.”

Șeful INS a spus că datele comunicate către Eurostat nu erau diferite față de cele date publicului.

„Au fost aceleași valori. Nu au fost incluse în aceste comunicate și rectificările de care dumneavostră vorbiți. Au fost strict prezentate valorile pentru trimestrul 2 comparativ cu trimestrul 1 și comparativ cu trimestrul 2 din anul 2013”, a spus el, la Digi24.

Despre faptul că nu au fost comunicate datele din trimestrul 1 al anului 2014 comparativ cu trimestrul 4 din 2013, el a continuat că „este formatul de comunicat de presă care este valabil din 2009”.

„INS nu a avut niciun interes să nu prezinte publicului larg aceste datele. Odată trimise la Eurostat sunt publice, ei nu le închid în seif. Nu am avut absolut nimic de ascuns”, s-a apărat Tudorel Andrei.

Întrebat dacă România este în recesiune, Tudorel Andrei a răspuns că este „o situația puțin paradoxală”.

„Dacă privim trimestru pe trimestru, trimestrul 2 din 2014 pe cel din 2013 avem o creștere. Dacă privim trimestrul 2 față de trimestrul 1 din 2014 e scădere. Daca avem trimestrul 1 din 2014 față de trimestrul 4 din 2013 îndr-adevăr este acea scăderea de -0,2”, a spus Tudorel Andrei.

„Trimestrul 4 din 2013 a înregistrat una din cele mai mari creșteri economice din ultimii 2-3 ani și în aceste condiții era puțin mai greu să păstreze aceeași accelerație. Viteza e crescătoare, dar accelerația nu se putea menține la același nivel. Dacă în 2 trimestre consecutive se înregistrează scădere, e recesiune. În situația asta da, e recesiune, dar pe un orizont mai mare, e pe trend crescător”, a declarat președintele INS.

Acesta a mai spus că în românia sunt două categorii de sectoare economice, unele cu creștere, altele cu scădere.

„Agricultura a înregistrat cea mai mare scădere, chiar dacă ponderea e mică. La construcții e aceeași situație, e o scădere de 5,5%. Deci sunt numai două domenii care au dus foarte mult economia în jos, în condițiile în care în multe sectoare s-a înreg creștere economică”, a spus Tudorel Andrei.

Președintele INS a adăugat că „la începutul lui septembrie va fi o nouă revizuire pe acest indicator. Acesta e semnalul, semnalul la care avem date statistice, s-ar putea cu eroare mai mare. În septembrie vom veni și cu mai multe amănunte despre acest indicator”, a promis Tudorel Andrei.

Astăzi, preşedintele Traian Băsescu acuzat INS că a minţit prin omisiune şi a afirmat că Institutul Național de Statistică a fost pus sub „salba politică”, alături de Avocatul Poporului şi CNA. El şi-a arătat surprinderea şi dezamăgirea vizavi de faptul că recesiunea a fost anunţată de Eurostat şi nu de INS.

„Văd că şi INS, care a lansat o minciună prin omisiune, revine şi spune că a trimis un formular standard din 2009. Cum este posibil să ne spună UE că am intrat în recesiune şi nu INS-ul nostru? Am impresia că este următoarea instituţie pusă sub salba politică, alături de Avocatul Poporului şi CNA. Au plagiat un formular din 2009, şi, de aceea, au omis să spună ţării că au intrat în recesiune”, a declarat Traian Băsescu.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri