USL, prima zi după divorţul oficial. Planurile liberalilor la despărţire

Data publicării:
divort-1

După 16 zile de criză, în Uniunea Social Liberală a venit deznodământul. PNL a votat ieşirea de la guvernare, iar acum cer demisia premierului şi îl ameninţă pe Victor Ponta cu moţiunea de cenzură. Conducerea PNL a decis că miniştrii şi ceilalţi demnitari ai PNL vor demisiona din toate funcţiile guvernamentale. De la o majoritate cu 70% în Parlament, premierul Victor Ponta rămâne cu o susţinere fragilă, în timp ce marţi seară, Crin Antonescu a lăsat să se înţeleagă că ar putea reveni la Putere într-o nouă majoritate.

 

La cinci ore de la apelul premierului Victor Ponta, care le cerea liberalilor să nu plece de la Guvernare, a venit anunţul. „USL nu mai există. Nu mai are sens să prelungim un festival al ipocriziei”, a spus Crin Antonescu. Deloc impresionaţi de apelul premierului, liberalii sunt dispuşi să iniţieze o moţiune de cenzură împotriva guvernului.

Chiar dacă la nivel central miniştrii şi ceilalţi demnitari PNL părăsesc funcţiile, în teritoriu Crin Antonescu le-a dat mână liberă aleşilor să facă alianţă cu orice formaţiune politică. În plus, el susţine că până la finalul anului PNL ar putea reveni la guvernare.

Preşedintele PNL a transmis încă un mesaj colegilor din USL: nu renunţă nici la şefia Senatului.„Nu în funcţia de predinte al Senatului stau eu. Nu am nici un motiv eu să mă cramponez de funcţia din Senat, dar nu am nici un motiv eu să demisionez din funcţia de la Senat”, a spus el.

Nu toţi liberalii au fost de acord cu decizia partidului. Şase au votat împotrivă, inclusiv Călin Popescu Tăriceanu, iar doi s-au abţinut. „Eu cred că este o atitudine uşor pripită”, a apreciat fostul premier liberal.

Cristian Tudor Popescu: Ruperea USL, „un roman sau o piesă de teatru foarte proastă”

După trecerea PNL în opoziție, alegerile europarlamentare devin „turul zero” al alegerilor prezidențiale, a apreciat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Şi asta pentru că, în funcție de rezultatul acestora, se vor contura viitoarele alianțe politice.

„E vorba despre atitudinile pe care le-au precizat acum domnii Ponta şi Antonescu: Ponta - una defensivă, cu care vrea să strânga voturile câtor mai mulţi dintre votanţii USL din 2012, şi cea agresivă, a domnului Antonescu, care vizează altă zonă electorală. Speră să obţină voturi din zona de dreapta. Ce vreau să vă spun este că, în aceste condiţii, alegerile europarlamentare devin turul 0 al prezidenţialelor. În funcţie de ele se vor contura următoarele alianţe în vederea alegerilor prezidenţiale. Orice este posibil”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Ruperea USL arată ca „un roman sau o piesă de teatru foarte proastă”, mai crede el. „Uitaţi-vă la ce spun: domnul Ponta apare la 18, adânc jignit în inimă, spune că vrea să ţină casa, să nu se spargă, el întinde mâna până în ultimul moment. Este o strategie pe care o folosesc femeile în timpul divorţului, spun „nu am bărbat de lăsat”, pentru că doresc să arunce asupra consortului oprobiul public după divorţ. În miezul acestui discurs asezonat cu noduri în gât se află afirmaţia domnului Ponta: sunt gata să colaborez cu domnul Iohannis ca ministru, dar nici un cuvânt despre vicepremier.

Nu l-a dorit pe Iohannis vicepremier pentru că ar fi fost o mare problemă să se confrunte cu discursul logic, matematic (...), rigurors, cum nu am mai întâlnit la un om politic român. Nu mă refer la conţinut. Mă refer la formă, stilistică, are o stilistică nemaîntâlnită, nu se bate pe burtă cu electoratul, nu doreşte să-l manipuleze. Nu este domnul Iohannis genul de politician care să spună: dacă 9 milioane de oameni nu se ridică din lumină să-l dea jos pe Băsescu, plec din politică. Nu ştiu de ce e capabil ca politician, ca ministru, deocamdată este un primar capabil”, mai spune jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri