V. Ponta, despre absenţa de la întâlnirea cu Victoria Nuland: Am fost în vizită privată în Italia. Nuland a venit pentru un subiect confidenţial

Data publicării:
ponta victoria 1

El a arătat că în vizita în Italia, programată dinainte, a fost însoţit de soţia sa şi s-a întâlnit cu liderul partidului de guvernământ italian, în contextul în care la Roma urmează să fie organizat, peste o lună, Congresul Partidul Socialiştilor Europeni, unde va fi nominaliat şi candidatul pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, relatează Mediafax.

Ponta a arătat totodată că ştia care este subiectul principal pentru care oficialul american vine la Bucureşti şi că acest subiect a fost discutat şi la ultimul Consiliu de Apărare a Ţării (CSAT), fiind nepublic, confidenţial şi pentru care ministrul de Externe, Titus Corlăţean, este cel mai îndreptăţit să exprime punctul de vedere al Guvernului.

Premierul a apreciat astfel că „nebunia” cum că oficialul SUA a venit la Bucureşti pentru a certa Guvernul este „o iluzie fanariotă”.

În privinţa vizitei sale în Italia, Ponta a apreiat că preşedintele Traian Băsescu era informat, deoarece SPP ştia unde a plecat.

Asistentul secretarului american de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a efectuat, vineri şi sâmbătă, o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia a fost primită la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu şi s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, dar şi cu membri ai societăţii civile.

Care a fost scopul vizitei

Vizita diplomatului american a avut loc în contextul declaţiilor care au îngrijorat administraţia SUA privind independenţa justiţiei şi statul de drept din România.

„Este ingrijorător când există atacuri la adresa independenţei sistemului judiciar, este îngrijorător când politicieni din orice partid aleg să intre în dispute pe marginea deciziilor Justiţiei”, a declarat Victoria Nuland, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români.

Oficialul american a adăugat că a fost un „accident” faptul că a sosit în România într-un moment în care premierul Victor Ponta avea alt program.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, vineri seara, cu adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, aflat într-o vizită de două zile în România.

Cu toate că întrevederea a fost anunţată oficial, jurnaliştii nu au putut asista la discuţii. Imagini de la întâlnirea de aproximativ o oră au fost date publicităţii ulterior de Administraţia Prezidenţială.

Prezenți la întâlnire au fost și atașatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher, și consilierul prezidențial Cristian Diaconescu.

Tema principala a vizitei oficialului american în România a fost consolidarea statului de drept. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri