Vicepremierul, funcţie cu sau fără atribuţii. Cu ce se ocupă exact oficialii din Guvernul Ponta

Data publicării:
cp

Atribuţile vicepremierilor sunt greu de ghicit, mai ales că nu au un minister în coordonare directă. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a explicat luni seară ce face fiecare dintre cei trei vicepremieri pe care îi are în subordine. În acest timp, colegul de alianţă, Crin Antonescu, susţine că de fapt aceştia nu au atribuţii exacte.

Foto: Mediafax

Premierul Victor Ponta a precizat la România TV care sunt atribuţiile vicepremierilor: „Vicepremierii primesc însărcinări din partea primului-ministru. Eu sunt cel care, conform legii, deleg coordonarea unor ministere către vicepremieri. (...) Ordinea publică, apărarea şi securitate naţională sunt coordonate de către vicepremierul Gabriel Oprea. (...) Liviu Dragnea se pricepe la administraţie publică locală, la dezvoltare regională, domnul Daniel Chiţoiu era finanţist, economist... Am negociat bine cu FMI...”, a comentat premierul.

Precizarea premierului vine după ce, în urmă cu câteva zile, liderul PNL Crin Antonescu afirma la Digi24 că de fapt aceştia nu au prerogative exacte: „Domnul Dragnea... ştiţi ce ministere are în subordine... sau Chiţoiu? (...) Vicepremierii în structura acestui Guvern nu au avut în coordonare explicită, formală, legală, cutare şi cutare ministere. Acest timp de coordonări s-au amenajat în interiorul Guvernului după alte convenţii, nu după un portofoliu de vice-prim-ministru strict definit.

Declaraţia i-a dat ocazia premierului să afirme că Crin Antonescu „nu ştie cum funcţionează un guvern”.

Până acum, cei trei vicepremieri şi-au exercitat vizibil funcţia doar în câteva cazuri. Vicepremierul Gabriel Oprea a fost însărcinat de premier să elaboreze raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni şi a prezentat modul în care fiecare instituţie a acţionat în acest caz. Tot el l-a înlocuit pe Victor Ponta de două ori în şedinţa CSAT. O dată, atunci când s-a discutat despre privatizarea CFR Marfă, iar a doua oară când s-au analizat bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. În ambele cazuri, premierul lipsea din ţară.

Liviu Dragnea a fost pus să coordoneze comandamentul de iarnă, la finalul lunii trecute, în timp ce Daniel Chiţoiu - care ocupa şi funcţia de ministru de Finanţe - primea de la premier de obicei însărcinarea de a se ocupa de negocierile cu FMI.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, premierul şi-a delegat atribuţiile celor trei vicepremieri: Daniel Chiţoiu, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, fiecare având alocat un număr de zile în care să exercite atribuţiile şefului Guvernului.

Au existat vicepremieri şi în alte guverne, tot cu atribuţii greu de ghicit. De exemplu, Marko Bela a coordonat activităţile din domeniul învăţământului, culturii şi protecţiei sociale. Vicepremierul Dan Nica se ocupa de procesul absorbţiei fondurilor europene în Guvernul Boc, iar vicepremierul Gheorghe Pogea coordona activităţile din domeniul economic în Guvernul Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri