OUG privind migraţia primarilor a fost adoptată. Victor Ponta: „Primarii și consilierii nu sunt sclavi pe moșia lui Blaga și Iohannis, pot să fie liberi”

Data publicării:
victor ponta guvern - gov 1 -2

Actualizare 13:00: Ordonanța de Urgență care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern. 


„Avem azi și ordonanța cu aleșii locali. Eu îmi asum. Cred că trebuie să deblocăm activitatea autorităților locale și mai trebuie să facem și un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toți aleșii locali din România, în 2012, au fost aleși USL cu Crin Antonescu și Victor Ponta lângă ei și azi s-au trezit cu PDL-iși cu Blaga și cu Iohannis”, a declarat Victor Ponta în ședința de Guvern.

„Cât o să fie termenul? Exact ca în legea lor, 45 de zile. (Primarii) pot să fie independenți, pot să rămână unde sunt sau pot să își respecte alegătorii. Important e că vreau să deblocăm activitatea autorităților locale și, repet, vreau să facem și un pic de dreptate ”, a menționat șeful Executivului.

„Nu sunt sclavii, primarii și consilierii nu sunt sclavi pe moșia lui Blaga și Iohannis, pot să fie liberi și pot să-și servească doar alegărorii și nimic altceva”, a mai spus Victor Ponta.

În proiectul inițial al OUG, termenul pentru ca primarii să poate să schimbe partidul fără sancțiuni era de 10 zile.

Traian Băsescu: Ordonanța de urgență care modifică BEC este neconstituțională. Avocatul Poporului sabotează democrația

Traian Băsescu a făcut, ieri, un apel prin care a îndemnat Guvernul la responsabilitate și, prin urmare, să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la transferul primarilor. De asmenea, șeful statului a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democraţiei”, să o atace la Curtea Constituțională dacă ordonanţa va fi aprobată.

Ambasada SUA: „Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales”

„Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA.

Protestul Alianței Creștin-Liberale 

Aproximativ 250 de persoane, între care liderii PNL şi PDL, în frunte cu Klaus Iohhanis şi Vasile Blaga, au participat astăzi la un miting organizat de ACL în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind migraţia aleşilor locali.  Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că adoptarea OUG privind migraţia primarilor avantajează PSD la prezidenţiale, precizând că e o „bătaie de joc” faţă de votul dat la alegerile locale, unde s-a ales pe criterii politice şi nu de „frizură”.

Politologul Andrei Țăranu: „Se spune cât se poate de cinic: oferim bani doar celor care sunt în barca noastră”

Analiștii politici critică adoptarea ordonanței de urgență care legalizează traseismul politic la nivelul primarilor și al președinților de consilii județene. Andrei Țăranu a spus că acum se oferă pe față mai mulți bani celor care sunt „în barca noastră”. Ion Bogdan Lefter a precizat că cei în cauză fac calcule și despre o înfrângere a lui Victor Ponta la prezidențiale, apoi vor decide dacă vor schimba partidul.

VIDEO. Avocatul Poporului, prins pe picior greşit. Victor Ciorbea: Nu ştiam că OUG privind aleşii locali a fost adoptată

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat astăzi că aşteaptă să vadă textul ordonanţei privind traseismul politic al aleşilor locali. Ciorbea nu ştia că textul fusese adoptat în urmă cu mai bine de o oră înainte ca el să dea declaraţii jurnaliştilor.

Liviu Dragnea: „Nu este absolut nimic nedemocratic în această ordonanță”

Liviu Dragnea a declarat într-o conferință de presă că „nu este absolut nimic nedemocratic” în ordonanța de urgență prin care a fost legalizat traseismul la nivelul administrației publice locale. Vicepremierul a oferit câteva exemplu în care, din cauza schimbărilor din consilii locale sau județene, unele poriecte nu au mai putut fi aprobate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri