Victor Ponta, în galeria celor mai înverșunați lideri politici. Reacţii dure după controversata decizie a premierului

Data publicării:
PONTA

Decizie controversată a premierului Victor Ponta. Aşteptat ieri la Budapesta, la întâlnirea socialiştilor europeni, şeful executivului s-a dus la Baku, în Azerbaidjan, pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene.

Vizita a avut loc în contextul în care liderii Europei Occidentale au refuzat invitaţiile la eveniment, ca formă de protest faţă de politica preşedintelui azer, acuzat de încălcarea drepturilor omului. La ceremonia de aseară, Victor Ponta a stat la mică distanţă de liderul rus Vladimir Putin.

Au fost, însă, în tribune, lideri loiali preşedintelui rus Vladimir Putin. Alexander Lukaşenko, preşedintele Belarusului, considerat ultimul dictator al Europei a onorat invitaţia. La fel a făcut şi preşedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov, al cărui regim este considerat printre cele mai opresive din lume. N-a lipsit de la fastuoasa ceremonie nici preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan.

Prezenţa premierului la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku nu a fost privită cu ochi buni. Atât preşedintele de onoare Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, cât şi şeful Cancelariei Prezidenţiale consideră că participarea lui Victor Ponta la evenimentul din capitala Azerbaidjanului este o greşeală.

A fost o eroare! Cred că prezenţa în apropierea lui Erdogan dincolo de ce se întâmplă în UE, nu e un semnal bun nici pentru partenerii de peste ocean, pentru că relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt buneSă spunem că e un mare iubitor de sport şi face erori. Te aştepţi să reacţioneze ca un politician, ţii cont de aliaţi. Rusia nu e privită nici de cetăţeni ca un mare prieten, darămite de aliaţii noştri”, a comentat Cristian Pârvulescu la Digi24. Invitat şi el la eveniment, şeful Cancelariei Prezidenţiale este de aceeaşi părere. 

Mi-ar fi făcut plăcere să fiu în numele preşedintelui României, dar sunt anumite lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare când dăm curs unor asemenea invitaţii. Atunci când am văzut că toţi cei din Uniunea Europeană merg la un nivel de reprezentare foarte redus, am decis şi eu să nu mai merg. Noi nu am fost informaţi, prezenţa premierului României, dacă mă întrebaţi pe mine, mi se pare o greşeală de politică externă”, a declarat Dan Mihalache.

Şi europarlamentarul Cristian Preda a criticat decizia premierului. Marea Britanie a fost reprezentată la Baku de un subsecretar de stat, România - de premier. Liderii politici europeni s-au pus de acord să nu participe la ceremonia de deschidere, din pricina situației drepturilor omului din țara-gazdă, iar statele-membre să fie reprezentate la un nivel foarte modest. Aș vrea să știu dacă președintele Klaus Iohannis a fost consultat de către Victor Ponta atunci când acesta din urmă a decis să meargă în Azerbaidjan și dacă șeful statului a girat fronda la adresa celorlalți responsabili politici europeni. Bănuiala mea e că premierul a plecat fără să-l întrebe pe președinte, dar cred că o clarificare publică ar fi foarte utilă, pentru ca orice cetățean să știe care sunt opțiunile de politică externă ale României, atunci când vine vorba despre sport și drepturile omului”, a comentat Cristian Preda pe pagina sa de Facebook. 

Fostul ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, îi ia însă apărarea premierului. Nu cred că îi face rău lui. Putin e un lider care nu poate fi neglijat, aici în coasta noastră şi dacă s-a dus la Baku, nu putea să stea foarte departe de Putin”, a declarat Razvan Theodorescu, academician, fost membru PSD. 

Potrivit reprezentanţilor Preşedinţiei, vestea că Victor Ponta participă la dechiderea Jocurilor Europene de la Baku a fost aflată din alte surse, şi nu în mod oficial de la Guvern. În urmă cu o lună, după o altă vizită neanunţată în Golf, premierul promitea într-o discuţie cu şeful statului că pe viitor va evita astfel de situaţii.

Cei mai importanţi lideri ai ţărilor din Europa au decis să nu participe la ceremonia de la Baku, în semn de protest faţă de politica preşedintelui Azerbaidjanului acuzat că şi-a trimis la închisoare adversarii politici.

Ţările dezvoltate din Europa au fost nemulţumite şi de intenţia liderului azer de a închide biroul din Baku al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri