Victor Ponta, întrebat dacă PSD vrea șefia SIE: „Așa a făcut dictatorul Băsescu, a numit de la opoziție”

Data publicării:
PONTA PSD 22

Liberalii acuză PSD că tergiversează votul din Parlamament pentru numirea lui Eduard Hellvig la șefia Serviciului Român de Informații. Adus în discuție acest subiect de către jurnaliști, președintele PSD Victor Ponta a răspuns: „Asta e o prostie!”

„Am anunțat foarte clar, și colegii noștri din comisia de specialitate au votat în acest sens, vom vota pentru numirea făcută de președintele Iohannis la conducerea SRI, dorind însă în același timp să avem o discuție publică și în Parlament, și între forțele politice și în opinia publică despre renunțarea la ipocrizie. Anul trecut tot i-am auzit să nu ia PSD-ul toată puterea și era corect acest discurs, motiv pentru care am spus, dacă ajungeam președinte am spus, domnul Tăriceanu era premier... acum însă nu mai e valabil. Acum toate numirile se fac de la PNL, ceea ce nu cred că este în regulă”, a continuat Victor Ponta.

„Cred că un echilibru trebuie păstrat. Repet, fiind vorba de persoana domnului Hellvig, cu care am lucrat foarte bine în momente importante și dificile în USL, îl vom vota. Însă, ca principiu, trebuie să discutăm dacă toate instituțiile importante din România trebuie să fie conduse doar de persoane care aparțin aceleiași forțe politice”, a adăugat liderul social-democraților.

Cu toate acestea, întrebat dacă va discuta cu șeful statului o numire a cuiva din partea PSD pentru șefia SIE, Victor Ponta a răspuns: „Nu cred că va numi de la social-democrați, să nu ne facem iluzii”.

„Așa a făcut dictatorul Băsescu, a numit de la opoziție. Acum când e în democrație nu se va numi de la opoziție”, a menționat el, zâmbind.

„Dar, să discutăm și să păstrăm un echilibru cred că este soluția cea mai bună”, a întărit Victor Ponta.

Însă, întrebat despre ce înseamnă acest echilibru despre care vorbește, a refuzat să le transmită liberalilor acest lucru prin intermediul presei. În continuare, premierul a amintit că vrea „să fie păstrat principiul de anul trecut și în anii viitori”.

Întrebat de ce nu a fost votată astăzi numirea lui Eduard Hellvig la șefia SRI, Victor Ponta a răspuns că a discutat cu colegii din PSD, menționând că „lipsa de bun simț și obrăznicia domnului Orban sunt principala explicație pentru faptul că ceilalți colegi ai mei au spus dom'le, stai așa, nu suntem sclavii pe plantația lui Orban”.

Totodată, Victor Ponta a adăugat că nu a vorbit cu Ludovic Orban, așa cum vice-președintele PNL ar fi lăsat să se înțeleagă și a mai spus că nu va mai vorbi cu el în următorii ani pentru că „e omul care i-a făcut plângeri penale soției mele. Mi se pare de un prost gust rar întâlnit”.

Astăzi, Ludovic Orban declarase că tergiversarea PSD privind votul pentru numirea lui Hellvig la SRI ar ascunde o negociere pentru o numire a cuiva din partea PSD la șefia SIE.

„Indiferent ce ascunde tergiversarea, că vor să negocieze SIE, că i-a prostit pe mulți parlamentari că vor să negocieze conducerea SIE, nu cred că se poate negocia. Nu e un târg în piață între partidele politice sau între președinte și premier numirea unui director la SIE”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat despre un asemenea „troc” politic, Victor Ponta a răspuns că până la votul din Parlament de luni nu e timp pentru așa ceva și că atunci PSD îl va vota pe Hellvig.

În continuare, jurnaliștii l-au întrebat pe Ponta dacă acest echilibru de care vorbește ar însemna că din moment ce PNL are o propunere la SRI, atunci PSD să aibă o propunere la SIE, premierul a răspuns: „Eu vorbesc despre un echilibru nu atât între forțele politice, ci între oamenii pe care îi reprezintă forțele politice respective. Pentru că și noi reprezentăm milioane de oameni, și PNL, și domnul Iohannis, și celelalte partide mai mici. Este bine să existe un echilibru. E un principiu cu care toți am fost de acord anul trecut și cu care anul ăsta PNL nu mai e de acord, ceea ce denotă ipocrizie”.

Eduard Hellvig află abia luni când s-ar putea instala în fruntea Serviciului Român de Informații. Deși liberalii au insistat ca sedinţa de plen reunit să aibă loc azi, puterea şi-a impus punctul de vedere şi a amânat dezbaterile, însă nu a oferit explicații.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri