Victor Ponta: „Nu pot anunța eu numele comisarului român”. A doua nominalizare „categoric este o femeie”

Data publicării:
ponta la guvern fb-3

Pe de altă parte, premierul a spus că a discutat cu noul președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care are ultimul cuvânt în ceea ce privește stabilirea portofoliilor din CE, și că acesta i-a spus că „este foarte puțin probabilă” păstrarea aceleiași persoane în același portofoliu din Comisia anterioară.

Prima noastră propunere a fost Dacian Cioloș pentru portofoliul Agriculturii. În momentul în care domnul Juncker mi-a comunicat că păstrarea unui portofoliu de către aceeași țară și aceeași persoană e foarte puțin probabilă, am făcut o a doua nominalizare”, a explicat Victor Ponta.

„Cel mai important pentru mine e ca Romania să aiba un portofoliu important, din care să poată susține interesele României și cele ale Europei. Cred că bătăliile interne sunt mai putin importante”, a adăugat el.

 Premierul a mai spus că Jean-Claude Juncker va anunţa săptămâna viitoare portofoliile care revin fiecărei țări.

„Eu o cunosc deja, dar e dreptul lui să anunțe”, a spus Victor Ponta.

„Imediat ce va fi anunțată decizia, eu voi proceda conform legislației românești, și anume persoana desemnată va trece prin procedurile naționale, care înseamnă audierea în Parlament”, a mai spus premierul.

Întrebat dacă este vorba despre Corina Crețu, premierul a spus că nu poate anunța numele viitorului comisiar din partea României, câtă vreme nu au fost anunțate portofoliile.

Victor Ponta a confirmat însă că este vorba despre o femeie. El a explicat că în Comisia Europeană este nevoie de mai multe femei, asftel încât executivul european să poată trece de votul Parlamentului European. Nominalizarea unei femei crește șansele României de a obține un portofoliu important, a mai spus el.

Declarațiile sale vin după ce publicația euractiv.com a relatat că România ar avea un candidat de rezervă și acesta ar fi Corina Crețu, în prezent vicepreședinte al Parlamentului European.

Informația a fost comentată astăzi și de preşedintele Traian Băsescu.

„Vreau să fiu foarte clar, nu intenţionez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acţioneze aşa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puţinele state care au acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker”, a spus el.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri