Fără Victor Ponta în dezbaterile din primul tur. Zoe Petre: „Este o eroare tactică. Electoratul vrea să fie respectat”

Data publicării:
zoe 2

Este o eroare tactică. Eu am învățat în două campanii electorale că electoratul vrea să fie respectat în calitatea lui de arbitru. De aia e această pasiune pentru alegerile prezidențiale. Odată la 4, la 5 ani oamenii vor să decidă și dacă vor să decidă înseamnă că tu trebuie să fii frumos, politicos și să le ceri încrederea. Altminteri nu ți-o dau”, a spus Zoe Petre.

E un tânăr mai încrezut decât ar trebui să fie”, a adăugat istoricul.

Jurnalistul Răzvan Ionescu a apreciat atitudinea lui Victor Ponta ca fiind „aparent arogantă”.

Ne-a obișnuit cu asta. Dar, dacă folosim experiențele scrutinurilor trecute, vom vedea că au fost candidați pentru care era, ca și în cazul lui Victor Ponta, mai interesant să nu se ducă la acele dezbateri. Cred că și Adrian Năstase a pierdut din acea unică dezbatere, doar 1 la 1, din 2004, cu Traian Băsescu. Și Mircea Geoană a pierdut în finala din 2009. Probabil că și Victor Ponta se ferește”, a spus Răzvan Ionescu.

Închipuiți-vi-l pe Victor Ponta în fața celor 6-7 candidați. Și mai ales candidate. Cu toții evident că l-ar avea ca țintă pe Victor Ponta”, a menționat el.

Jurnalistul a adăugat că Victor Ponta „va juca pe paradigma anti-Băsescu - pro-Băsescu, pe schisma clasică din ultimii zece ani de pe scena politică. Ceilalți nu vor juca așa”. El a declarat referitor la cele 40% din voturi aduse, aproape în orice situație, de PSD că și Adrian Năstase a avut aceeași strategie.

Referitor la numărul mare de candidați din partea dreptei, istoricul Zoe Petre a dat exemplul campaniilor electorale din anii 90.

Și atunci candidaturile erau numeroase, unele serioase, altele jenante. Peisajul a fost colorat tot timpul. Însă se petrece o decantare și în ultima parte a campaniei electoratul se orientează către soluția care are de câștigat”, a spus Zoe Petre.

Răzvan Ionescu a adăugat că „fragmentarea poate să fie favorbailă dreptei”, oferind ca exemplu alegerile din 2000.

În cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, jurnalistul a apreciat că președintele Senatului poate să ia și un număr mare de voturi din electoratul USL, adică din voturile lui Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri