Victor Ponta se află de astăzi în SUA. Este prima vizită a unui premier român la Washington în zece ani

Data publicării:
ponta-6

Premierul Victor Ponta îşi începe vizita în America. Cel mai important punct pe agenda vizitei este întrevederea de marţi a primului ministru român cu vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden. Principalul subiect de discuţie va fi parteneriatul strategic politic şi militar dintre cele două ţări, dar şi posibilitatea modificării legislaţiei care să permită liberalizarea regimului vizelor.

În cele trei zile ale vizitei între 21 şi 23 octombrie, primul-ministru are o serie de întâlniri: cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim (marţi), cu congresmeni, dar şi cu reprezentanţi ai mai multor companii americane precum ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM şi HP.

Şeful Guvernului nu a solicitat însă o întrevedere cu preşedintele american Barack Obama.

Victor Ponta este însoţit de ministrul Energiei, Constantin Niţă, al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Potrivit premierului, este important din punct de vedere strategic ca România să îşi consolideze, să păstreze şi să ofere o perspectivă de viitor a parteneriatului strategic cu SUA, subliniind că este pentru prima dată după zece ani când un premier român merge într-o astfel de vizită.

Printre obiectivele enumerate de oficial se numără reafirmarea parteneriatului strategic la nivel politic şi militar şi perspectivele de colaborare în perioada următoare din punct de vedere economic, în trei domenii importante: IT, energie şi tehnologii moderne.

Premierul şi delegaţia sa vor avea de asemenea întâlniri cu cei care sunt responsabili cu modificarea legislaţiei care să permită pe viitor includerea României în programul Visa Waver.

La întoarcere, delegaţia face o escală la Bruxelles, însă Victor Ponta nu a detaliat agenda acestei vizite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri