STUDIU. Speranțe pentru un tratament în Alzheimer

Data publicării:
soarece de laborator

Ultrasunetele, care se folosesc în banalele ecografii, au eliminat la șoarecii de laborator plăcile de proteine care se formează în creier în cazul maladiei Alzheimer, ceea ce a permis restaurarea memoriei lor. Studiul cercetătorilor Gerhard Leinenga și Jürgen Götz (acesta din urmă principal autor al studiului) de la Universitatea din Queensland a fost publicat miercuri în revista americană de medicină Science Translational Medicine.

Ultrasunetele, folosite de pildă în ecografii sau pentru a sparge calculii renali, stimulează în acest caz anumite celule ale sistemului imunitar din creier, iar aceste celule „înghit” plăcile senile.

sursa: wikipedia.org

Plăcile senile conțin o acumulare de beta-amiloid, care este un fragment dintr-o proteină pe care organismul o produce în mod normal. În cazul unei persoane sănătoase, aceste fragmente de proteine sunt degradate și eliminate, în boala Alzheimer ele se acumulează în special la terminațiile presinaptice ale neuronilor, formând plăci insolubile și împiedicând astfel transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul.

Tratamentul în cazul Alzheimer, precum și a altor afecțiuni cerebrale rămâne dificil în primul rând din cauza unei bariere naturale formate de un strat etanș și protector de celule care apără creierul împotriva infecțiilor, dar blochează totodată și efectul medicamentelor.

Pentru a „sparge” această apărare, cercetătorii au folosit ultrasunete și au injectat micro-bule în sângele șoarecilor. Aceste bule vibrează sub efectul undelor sonore de înaltă energie, ceea ce permite „spargerea” pentru scurt timp a barierei protectoare a creierului. Breșa de scurtă durată duce la sporirea numărului de celule ale sistemului imunitar ce pot atinge țesuturile cerebrale, dar permite totodată și introducerea de medicamente.

Cercetătorii au aplicat această tehnică timp de mai multe săptămâni la șoareci atinși de Alzheimer și au constatat după aceea că plăcile de amiloid au dispărut în cazul a 75 la sută dintre rozătoare, fără a afecta țesutul cerebral.

Șoarecii tratați cu ultrasunete au dovedit o memorie ameliorată în trei teste, între care cel al labirintului și al recunoașterii unui nou obiect.

Această tehnică neinvazivă este încă preliminară, dar ar putea oferi într-o zi o strategie pentru tratarea Alzheimerului și a altor maladii neurodegenerative ce implică o acumulare anormală de proteine în creier.

Autorii studiului vor să testeze acum această tehnică pe oi cărora li se va induce o stare de degenerare cerebrală asemănătoare Alzheimerului.

Pe de altă parte, notează Le Parisien, luna aceasta neurochirurgul Todd Mainprize, de la Universitatea din Toronto, va recurge la ultrasunete pentru a slăbi momentan protecția cerebrală, astfel încât să poată introduce o doză chimioterapică într-o tumoră cerebrală a unui pacient. Va fi unul dintre primele teste clinice în care va fi folosită această tehnică. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri