Ingredientele care provoacă alergii, trecute atât pe etichetele produselor, cât şi în meniurile restaurantelor

Data publicării:
ALIMENTE

Şi nu este singura modificare. Oficialii Uniunii Europene cer ca ingredientele care provoacă alergii să fie trecute atât pe etichetele produselor, cât şi în meniurile restaurantelor. Fiecare produs ambalat va trebui să aibă o eticheta clară, pe care vor fi trecute detalii despre producător şi conţinut.

Ca element de noutate vor fi ţara de origine, lotul din care provine produsul, ingredientele folosite astfel încât cei care sunt alergici să cumpere în cunoştinţă de cauză sau să nu cumpere produsul”, a spus Viorel Morărescu.

Mai precis, pe această listă a produselor care provoacă alergii găsim peştele, susanul, alunele, dar şi glutenul şi dioxidul de sulf. Spre exemplu, pastele conţin gluten, laptele are lactoză, iar sucul are dioxid de sulf. Medicii spun că unul din patru români suferă de alergii. „Pot apărea fie iritaţii ale pielii, mâncărimi, pot apărea tulburări de respiraţie până la sufocare, poate scădea tensiunea”, a spus Monica Schifirnet, medic alergolog.

Nu doar producătorii vor trebui să treacă pe etichete tot ce conţin alimentele. Şi în meniurile restaurantelor, clienţii vor găsi o listă a produselor care pot crea alergii. Însă, chiar dacă unele unităţi respectă deja normele UE, puţini sunt clienţii care cer detalii.

De obicei lista o cer străinii, iar românii, însă aici e vorba despre persoanele în vârstă, de exemplu la musaca, are şi gluten şi ou, grăsimi, sunt trecute toate”, a declarat Alina Concea, şef de sală al unui restaurant. Nu sunt singurele prevederi pe care Uniunea Europeană le impune după o derogare de 2 ani. Cifrele şi literele de pe ambalaje vor trebui să aibă dimensiuni mai mari că să fie citit mai uşor.

Prevederile europene vor intră în vigoare din luna decembrie, iar toate alimentele fabricate după această dată vor trebui să respecte legislaţia. În caz contrar, producătorii riscă amenzi de până La 50 de mii de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri