Ambasadori: „Sângerați. Pierdeți oameni”. Cine e de vină pentru exodul creierelor?

Data publicării:
medici din interior

„Se spune că astăzi sunt aproximativ trei milioane de români peste hotare. Trei milioane de români, raportat la populaţia ţării mele de 60 milioane, înseamnă zece milioane de oameni în 25 de ani. Sângeraţi. Pierdeţi oameni”, a avertizat François Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Iar printre aceştia se numără medicii, cărora statul român le-a refuzat dreptul la salarii decente, spune diplomatul francez.

„Potrivit statisticilor, 2.000 de doctori pleacă din România în fiecare an. Dacă investeşti în pregătirea medicilor vreme de șapte ani şi apoi le oferi ca salariu doar 400 de euro, atunci acesta este rezultatul”, a arătat François Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti.

România trebuie să facă o strategie ca să aducă înapoi, în ţară, specialiştii şi lucrătorii calificaţi, completează reprezentantul Germaniei.

Am vrea să vedem o abordare echilibrată. Asta înseamnă nu numai migraţia de creiere, ci şi reţinerea talentelor în ţară”, spune Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti.

Investitorii americani spun că România nu face deloc progrese pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Iar una dintre cauze este frecventa schimbare a miniştrilor transporturilor, ceea ce face să nu existe o strategie coerentă în domeniu.

Au fost cinci miniştri diferiţi (la Transporturi - n.r.). Cum s-ar putea forma o relaţie, cum ar putea exista stabilitate şi predictibilitate când nu ai un actor comun de la care să pleci? Acesta e un indiciu clar că nu e stabilitate, că nu e predictibilitate”, spune Michael Stewart, consilier economic la Ambasada SUA la Bucureşti.

Lipsa unui cadru legislativ stabil este un motiv în plus pentru care România nu a reuşit niciodată să-i convingă pe investitorii străini.

„E important ca şi Guvernul să joace un rol în atragerea de investitori. Să fie promovate valorile României. Dar e vorba şi despre luarea unor măsuri concrete pentru asigurarea unui mediu de business mai predictibil şi mai transparent”, punctează Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

La sfârşitul lunii februarie, aflat în vizită în Germania, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că numărul mare de absolvenţi de facultate care pleacă din România este o pierdere importantă pentru ţară.

STUDIU. Exodul medicilor, boala României

Probabil cea mai mare pierdere a României este cea a medicilor, care aleg să îşi construiască o carieră şi un renume în alte ţări ale Uniunii Europene, imediat după ce ies din băncile facultăţii. Un studiu realizat de Societatea Academică Română arată că principalul motiv pentru care ne pierdem doctorii în favoarea Occidentului este acela că nu îi plătim la nivelul la care merită.

România are o mare problemă cu medicii care aleg să plece din ţară, atraşi în primul rând de beneficiile materiale care li se oferă în alte state europene. Potrivit unei statistici a Comisiei Europene, în ultimii 18 ani au plecat din România peste 17 mii de cadre medicale. Dintre aceştia, aproape peste 9.000 sunt doctori, iar restul asistente medicale.

Statisticile furnizate de Ministerul Sănătăţii sunt şi mai îngrijorătoare decât cele din ţările în care au plecat medicii români: aproximativ 15 mii de medici au ales să profeseze în altă parte decât în ţara noastră, de la intrarea României în Uniunea Europeană, adică în ultimii opt ani.

În ceea ce priveşte ţările în care au plecat absolvenţii noştri de Medicină, Germania se află în top - 33% dintre medici români au ales să profeseze în această ţară. Marea Britanie este pe locul 2, urmată de Belgia, Suedia şi Irlanda.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, ultimele statistici, din 2012, arătau o scădere drastică a ponderei numărului de medici pe cap de locuitor. Mai exact, un medic ar fi trebuit să trateze peste 500 de pacienţi români.

Cadre medicale plecate în ultimii 18 ani

17.627, din care:

- 7476 de medici

- 1659 de medici stomatologi

- 8492 de asistente

(sursa: Comisia Europeană)

Medici plecaţi în ultimii 8 ani

14.000 - 15.000 de medici

(sursa: Ministerul Sănătăţii)

Ţările în care au plecat medicii români

Germania - 33%

Marea Britanie - 28%

Belgia - 12%

Suedia - 6%

Irlanda - 4%

Alte ţări - 17%

(sursa: SAR)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri