Aparate noi, specialiști lipsă. La Spitalul „Marie Curie”, intervențiile vor fi făcute de medici italieni

Data publicării:
medici din interior-6

Secţia de chirurgie cardiacă de la Spitalul Marie Curie a apărut ca urmare a unei necesităţi reale: în România se nasc în jur de 1.200 de copii cu malformaţii cardiace, din care doar 300 ajung să fie operaţi. Investiţia a pornit în 2009 şi a fost terminată doi ani mai târziu.

De atunci, aparatele au stat nefolosite, chiar dacă este cea mai modernă secţie de chirurgie cardiovasculară din România.

Odată finalizată investiţia mai trebuia adus personalul. Medicii dispuşi să lase un loc de muncă bine plătit în străinătate au avut dificultăţi în a-şi echivala studiile în ţară.

În plus, între conducerea Ministerului Sănătăţii şi managerul Spitalului Marie Curie a pornit un conflict care a dus in cele din urma la demiterea directorului.

„Problemele spitalului sunt cauzate de un manager care nu a reușit să adopte decizii pentru punerea în funcțiune a celor două secții pe care toată lumea le așteaptă - secția de chirurgie cardiovasculară și secția anestezie și neonatologie”, susține Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Personalul îl angajează managerul prin scoaterea la concurs a posturilor, lucru care s-a efectuat de mai multe ori, pentru aceste posturi neînscriindu-se nici măcar doritori, adică să spui că au venit şi nu au fost corespunzători”, spune Gabriel Smarandache, fost director al Spitalului de Copii „Marie Curie”.

În urma presiunilor publice, Ministerul Sănătăţii s-a văzut nevoit să caute o soluţie pentru pornirea secţiei. Aşa că a chemat medici de la o clinică specializată din Italia care să vină să-i pregătească pe chirurgii români. Anul trecut în noiembrie, doctorii au venit în vizită la Bucureşti să vadă secţia.

În acest centru, în doi ani de acum încolo, se vor putea realiza anual în jur de 200 de operaţii la copii. Deci, acum aveţi un loc foarte bun în care puteţi începe să vă trataţi copiii”, afirmă prof. dr. Alessandro Frigiola, directorul Policlinico San Donato din Italia

Chirurgii italieni vor fi asistaţi de doctori români care trebuie să înveţe cum se fac aceste interventii complicate.

Spitalele din România duc lipsă de chirurgi oncopediatrii şi cardiologi

Lipsa medicilor este un fenomen cu care nu se confruntă doar Capitala.

Cea mai gravă situaţie este la Cluj. Acolo există doar cinci medici oncopediatri, care anual se ocupă de sute de copii bolnavi de cancer, veniţi din toată ţara să se trateze aici.

Medicii susţin că volumul de muncă este uriaş şi că situaţia nu are o rezolvare deoarce în universităţile de medicină din ţară nu a fost aprobată specializarea de chirurgie oncologică pediatrică. Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte chirurgia cardiacă pentru copii.

Cei doi medici care profesau la Institutul Inimii din Cluj au ales să plece în sistemul privat.

Tot din lipsă de specialişti, medicul Horaţiu Suciu de la Târgu Mureş, considerat cel mai bun specialist în chirurgia cardiacă pediatrică din țară, a fost solicitat de către conducerea ministerului Sănătăţii să facă naveta între Institutul Inimii din Târgu Mureş şi Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri