CAMERA ASCUNSĂ. Donarea de organe - reacţia unui notar: O declaraţie pentru ce...?

Data publicării:
1498641-Mediafax Foto-Razvan Chirita

Un român care vrea să devină donator de organe ar trebui, conform ordinului Ministerului Sănătăţii, emis în noiembrie 2012, să meargă la notariat, să completeaze o declaraţie şi, astfel, să fie înscris într-un registru electronic.

Pare simplu, însă o vizită cu camera ascunsă la două birouri notariale alese la întâmplare arată realitatea. Cei care ar dori să devină donatori sunt refuzaţi.

Nici registrul electronic în care să fie înscrişi donatorii nu este înfiinţat. Ministerul Sănătăţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Uniunea Notarilor ar fi trebuit să semneze un protocol în acest sens încă din decembrie.

Suntem într-un stadiu avansat de semnare a acestui protocol, iar propunerea notarilor a fost ca autentificarea şi înscrierea să se facă gratuit în registrul care se va forma”, a declarat Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al Camerei Notarilor Bucureşti.

Pe de altă parte, oficialii Agenţiei Naţionale de Transplant spun că nici măcar nu au fost consultaţi când a fost dat ordinul şi nici nu se ocupă de înfiinţarea registrului. În timp ce reprezentanţi Ministerului Sănătăţii spun că tocmai Agenţia trebuie să gestioneze sistemul.

Inițial, acordul de a deveni donator de organe trebuia să apară pe cardul de asigurat, dar între timp s-a renunțat la idee.

În alte țări, înregistrarea potențialilor donatori e mai simplă. În Marea Britanie și State Unite ale Americii se completează un formular pe internet, iar în Franța legislația prevede că orice persoană aflată în moarte cerebrală este un poțential donator dacă nu si-a exprimat refuzul în mod explicit în timpul vieții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri