CAMERA ASCUNSĂ. Dreptate după moarte. Bolnavii de cancer primesc ajutor doar cu procese

Data publicării:
New-cancer-treatment

Injecția costă 4.000 de euro și trebuie repetată la trei săptămâni, iar rudele celor măcinați de boală își vând de multe ori casele sau se îndatorează la bănci ca să poată cumpăra tratamentul.

Medicamentul nu este decontat de stat, insa cei care au apelat până acum la instanţă, au primit dreptul de a-și recupera banii. Pentru unii însă, a fost prea târziu.

După luni de analize şi un diagnostic greşit, Mioara Dumitrescu a aflat în 2011 că are două tumori cerebrale. Casa Județeană de Asigurări nu i-a aprobat tratamentul salvator din cauza birocrației. Lipsea o hârtie.

„Unul dintre argumentele forte ale dânșilor a fost că nu avem biopsie. Nu s-a putut lua nici biopsie din cauza poziționării tumorii respective”, spune George Dumitrescu, soțul pacientei.

În cele din urmă, după luni de aşteptare şi un ordin judecătoresc, statul român le decontează trei injecţii. Era însă prea târziu, boala avansase deja. Medicii nu prea mai vor să vorbească despre cazul Mioarei Dumitrescu.

„Nu poate să vină un judecător să mă oblige pe mine să administrez medicamentul respectiv, pentru că eu știu mai multe decât judecătorul”, susține un doctor filmat cu camera ascunsă.

După doi ani în care nu a primit tratament, Mioara Dumitrescu s-a stins. Soţul şi fiul s-au mutat în Marea Britanie. Nu s-a dat bătut și cazul soției sale a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Nu am cerut despăgubiri, ci vrem să reducem această birocrație și vrem ca autoritățile statului să înțeleagă faptul că trebuie respectat dreptul la viață”, explică avocatul Costel Ciprian Voinea.

La șase luni de la moartea pacientei, medicamentul în continuare nu este decontat bolnavilor, iar pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri