Cardurile de sănătate, gata până la finalul lunii. Medicii refuză să le distribuie

Data publicării:
card

Este însă neclar în ce mod vor ajunge documentele la asigurați. Medicii de familie nu vor să le distribuie, pentru că susţin că ar pierde foarte mult timp cu această activitate.

În plus, cabinetele medicale şi spitalele nu au fost, deocamdată, dotate cu cititoare de carduri. Până la sfârşitul anului, 7,5 milioane de carduri ar urma să fie imprimate.

Cardul de asigurat conţine datele esenţiale despre pacient: grupa sanguină, bolile cronice de care suferă, opţiunea sa în legătură cu donarea de organe.

Cardurile ar fi trebuit să parvină românilor încă de la începutul anului, însă de-abia acum are loc imprimarea documentelor. Toate datele de pe card vor putea fi citite cu acest dispozitiv, care va exista în orice cabinet medical.

Vom putea plăti servicii medicale şi le vom putea valida doar după ce asiguratul va introduce în cititor cardul de asigurări de sănătate şi se va valida ca un serviciu la medicul de familie, la laborator, la spital”, spune Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În prima etapă vor fi imprimate cardurile pentru cei 285.000 de mii de asiguraţi din judeţul Arad. Ulterior, vor fi tipărite în jur de 50.000 de carduri pe zi. Chiar şi aşa, este neclar când vor ajunge aceste documente la posesori, câtă vreme cabinetele medicale nu sunt, deocamdată, dotate cu cititoare de carduri, iar medicii refuză să fie ei cel care le distribuie.

Distribuirea şi iniţializarea acestor carduri sunt principalele probleme pe care trebuie să le treacă cei din casele de asigurări. Medicii de familie nu vor sa fie ei cei care iniţializează aceste carduri şi pun datele medicale pe cip. Spun ca acest lucru le va lua din timpul acordat consultaţiilor.

Iniţial, la 1 ianuarie 2013 cardul de sanatate ar fi trebuit sa fie deja funcţional. Acum, autorităţile se feresc să mai anunţe o dată până la care sistemul ar trebui sa fie pus la punct. Dar, deja s-au cheltuit aproape 20 de milioane de euro pentru programul informatic de utilizare a acestui card şi se vor mai cheltui alte 40 de milioane pentru producerea acestor documente.  

Citiți și:

Cardul de sănătate, așteptat mult și bine

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri