Criza dezinfectanților. Primele rezultate: Toate probele sunt neconforme. Substanțe diluate chiar și de 2.500 de ori

Data publicării:
probe de laborator

Astfel, la clorură de amoniu, valoarea declarată era 15%, iar cea măsurată – 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41%. La Glutaraldehidă, valoarea declarată era 12%, iar cea declarată – 1,23%, a spus dr. Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Este vorba despre biocide produse de compania Hexi Pharma.

În cazul Hexio Skin, substabţă cu care chirurgii se spală pe mâini înaite să intre în sala de operaţii, una dintre cele două substabţe active apropae lipseşte. Conform etichetei, produsul are 25% propanol. Analizele au găsit o concentraţie de doar 0,01%.

S-a decis retragerea produselor neconforme”, a spus Victor Strâmbu, secretar de stat în Minsiterul Sănătăţii.

Victor Strâmbu a anunţat că, în termen de 10 zile, toate produsele Heci Pharma în cazul cărora au fost descoperite nereguli în urma analizelor - mai exact, 14 substanţe - vor fi retrase din spitale. Acesta este termenul legal.

Dan Suciu: „În 24 de ore, spitalele pot achizitiona orice altceva”.

Victor Strâmbu: „Acest lucru se poate face prin aciziţie directă, în limita a 15.000 de euro”.

Dan Suciu: „Există la nivelul spitalelor fonduri pentru achizitii pe termen scurt. Nu va fi o criză a substanţelor dezinfectante în spitale. Având în vedere că premierul este ministrul interimar al Sănătăţii, ştiu acest lucru. Nu va fi o criză în spitale”.

Toate probele luate până acum vor fi trimise la laboratoare din străinătate, pentru confirmarea analizelor. "Indiferent de costuri", spune Victor Strâmbu, care precizează că o singură astfel de analiză costă între 6.000 şi 16.000 de euro.

În urma rezultatelor obţinute până acum, Hexi Pharma a fost amendată cu 40.000 de lei. Iar Guvernul se gândeşte şi să dea în judecată firma.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului: „Ancheta penală continuă pe o altă latură. Ceea ce Ministerul Sănătăţii, ICECHIM şi Guvernul au făcut este parte a unei anchete adminstrative. Dar nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva companiei respective, pentru că există prejudicii pe care începem să le constatăm şi să le măsurăm”.

Secretarul de stat a mai spus că probele analizate până acum au fost făcute pe biocide produse de Hexi Pharma, dar că se vor face, prin sondaj, analize și pe substanțele cumpărate de la alți producători.

„Urmează un test de sanitaţie încrucişat în perioada următoare, nu spun ziua şi ora pentru că nu e cazul să se facă curăţenie de mântuială de dragul controlului. Dar vor fi controale în următoarea perioadă, în toată ţara. Aceasta este procedura pe care am stabilit-o. Este un alt tip de procedură pe care se face sanitaţia şi alta procedura de conformitate, pe care am făcut-o până în acest moment. Vorbim de două lucruri diferite, două controale diferite. Astăzi avem datele unui singur control şi încercăm să tragem concluziile pe baza acestuia: cel de conformitate, legat de etichete şi de capacitatea unei substanţe dezinfectante de a avea efect conform etichetei pe care o are. Urmează controale pentru a vedea dacă celelalte substanţe folosite pentru dezinfecatre sunt valide şi dacă şi procedurile sunt valide. Pentru că testele de sanitaţie presupun proceduri şi substanţe”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Pe piaţa sunt 18 producători şi 110 tipuri de biocide, care urmează să fie analizate, prin controale încrucişate, în următoarea perioadă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri