Cei mai mari restanţieri la bugetul de sănătate. Au datorii de 108 milioane de lei

Data publicării:
logo-cnas

Pe primul loc în topul datornicilor la bugetul asigurărilor de sănătate este Complexul Energetic Hunedoara, cu 38 de milioane de lei. Din această sumă, 300.000 de lei este contribuţia angajatului, adică bani reţinuţi din leafa lunară, dar care nu au mai ajuns în visteria Casei de Asigurări. Fiscul a început executarea silită a firmei. Directorul complexului a refuzat să discute pe această temă, deşi iniţial îşi dăduse acordul.

Ai de-a face cu un management defectuos care încearcă să supravieţuiască economic prin neplata taxelor”, spune Radu Muşetescu, economist.

Pe locul al doilea se află Romaero, companie la care Ministerul Economiei este acţionar majoritar, cu 30 de milioane de lei. Instituţia este în administrare specială.

Urmează Poşta Română, cu 21 de milioane de lei. Reprezentanţii companiei spun că instituţia îşi plăteşte acum în tranşe datoriile la bugetul asigurărilor de sănătate.

Cred că este un istoric prin care firmele de stat s-au obişnuit cu un tratament mai favorabil din partea autorităţilor”, mai spune Radu Muşetescu.

Nu doar companiile de stat au restanţe. Probleme are şi una dintre firmele deţinute de omul de afaceri Ioan Niculae, aflat acum după gratii. Combinatul de îngrăşăminte chimice Donau Chem are datorii de 11,2 milioane de lei. Oficialii companiei nu au răspuns solicitării de a explica situaţia.

Locul al cincilea din top este ocupat de producătorul Alexandrion Group, cu opt milioane de lei. Reprezentanţii firmei spun că au plătit contribuţiile salariaţilor pentru sănătate, iar restanţa este o plată eşalonată a taxei pe viciu, percepută firmelor din domeniu.

Problemele sunt însă pentru angajaţii firmelor care nu au plătit mai departe contribuţiile la sănătate ale acestora

Calitatea de asigurat se pierde la trei luni după plata ultimei contribuţii la fond, atât este valabil, calitatea se dobândeşte în prima zi a contribuţiei la fond”, explică Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Restanţele firmelor din „Top 5”, adică 108 milioane de lei, ar putea acoperi costurile cu mâncarea pentru 10 mii de pacienţi din spitale timp de trei luni. Suma este suficientă şi pentru tratamentul timp de o săptămână al persoanelor bolnave de cancer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri