Dosarul electronic de sănătate, investiţia de 18 milioane de euro imposibil de folosit

Data publicării:
medic 123

Camera de gardă a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Sute de pacienţi ajung aici în fiecare zi. Medicii ar trebui să aibă la dispoziţie un sistem prin care să obţină imediat date vitale despre bolanvi. Acesta a fost unul dintre scopurile punerii în funcţiune a Dosarului Electronic al Pacientului. 

Un medic de la urgenţă ar trebui să poate accesa dosarul electronic al pacientului atunci când acesta este în stare foarte gravă şi nu poate vorbi. Însă de când a fost pornit sistemul, din aprilie şi până acum, niciun doctor din această cameră de gardă nu a accesat sistemul pus la punct de Casa de Asigurări. 

Problema este că implementarea dosarului electronic s-a facut, ca multe alte lucruri în România, un pic în pripă şi cu o pregătire destul de slabă”, a spus Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor Specialişti.

Singurii care au accesat până acum Dosarul electronic au fost medicii de familie. Dar şi aceştia, puţini. Aproape 1.500, ceea ce reprezintă în jur de 10% din numărul medicilor de familie din România. 

Nici la momentul asta nu putem opera pe el. am inteles ca sunt ceva colegi care au incercat sa lucreze, dar carora datele nu le sunt primite in acest dosar electronic 11.29.54 trebuia sa apara niste norme de aplicare a acestei legislatii cu privire la dosarul electronic 11.30.01 dar nu am fost puse nici macar in discutie si momentan nu funcţionează”, a precizat dr. Angela Mazdrag, medic de familie. 

Dosarului electronic al pacientului a costat peste 18 milioane de euro. Reprezentanţii Case Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că medicii trebuie să aibă răbdare, pentru că sistemul este abia la început. 

„În momentul în care accesează un produs şi nu găseşte nimic are o insatisfacţie, o frustrare. Acesezi un dosar, nu gasesti, accesezi la doilea, al treilea la fel, pe al patrulea nu îl vei mai accesa”, a adăugat dr. Marius Filip consilier onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

Accesul la Dosarul electronic se face de pe o pagină de internet, cu un cod special al medicului. Pacienţii trebuie să-şi dea acordul pentru ca informaţiile de acolo să poate fi văzute de doctori. Singurii care au acces fără restrucţii sunt specialiştii de la urgenţă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri