E. Nicolăescu: La Târgu Mureș s-au mai făcut transplanturi de cord și după desființarea Institutului Inimii

Data publicării:
eugen nicolaescu -Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu-1

„Am aflat că, de fapt, operațiunea de transplant de cord nu a fost complet oprită în perioada 2011-2013. În anul 2011, până la desființarea Institutului au mai fost făcute patru transplanturi și încă două în următoarele două săptămâni după desființarea Institutului. Iar în anul 2012, cu eforturile foarte mari ale echipei de la Târgu Mureș, s-au mai realizat două transplanturi de cord”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății a mai spus că, în ceea ce privește bugetul pe anul acesta, s-a convenit că este nevoie de o suplimentare de 70.000.000 de lei, „astfel încât prognoza pe care o are Agenția Națională de Transplant să se poate realiza în această sumă” și să nu există impedimente în realizarea transplanturilor.

În martie 2011, printr-o hotărâre de guvern semnată de premierul Emil Boc şi de ministrul Sănătăţii de atunci, Cseke Attila, Institutul Inimii de la Târgu Mureş era, practic, desfiinţat. Devenea o simplă secţie în cadrul spitalului judeţean.

Încet, încet, asistente şi medici bine specializaţi au plecat în străinătate sau în mediul privat. Ultimii doi medici anestezişti au plecat la începutul lunii octombrie să lucreze într-o clinică privată din Braşov.

De asemenea, personalul medical spunea că nu mai sunt medicamente şi materiale sanitare esenţiale. Proaspăt instalat în fotoliul de prim-ministru, în mai anul trecut, Victor Ponta anunţa că ştie problema de la Târgu Mureş şi o va rezolva.  

Redeschidere amânată

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, să rezolve situația de la Târgu Mureș.

Marți însă, ministrul a declarat că, din cauza prevederilor legale, nu poate prezenta atât de repede un act normativ în şedinţa Executivului.

„Noi am pus pe site proiectul de hotărâre de guvern, dar dacă este să respectăm întru totul legea, nu poate să intre astăzi pe ordinea de zi. Pentru că trebuie să respectăm minimum 10 zile de transparență, pentru că altfel se poate merge în instanță și se câștigă. Având în vedere că este delicată problema, preferăm să îndeplinim minimum cele 10 zile și atunci va intra mai mult ca sigur pe ordinea de zi”, a declarat Eugen Nicolăescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri