Efectul #Colectiv | Plan de combatere a infecţiilor din spitale

Data publicării:
spital craiova mizerie3 1

Rezultatele controalelor realizate în ultimele luni sunt sumbre. O treime din totalul de 112 spitale verificate nu respectă nici măcar etapele sterilizării instrumentarului.

Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătății: „Un lucru de o gravitate excepţională, deoarece acest lucru se referă în mod evident la instrumentarul care intră în mod direct în contact cu pacientul la manoperele invazive. Deci cel care poate să provoace infecţii în mod direct.”

Medicii din ţară ştiu demult situaţia.

Ovidiu Bedreag şeful Secţiei de ATI, Spitalul Judeţean din Timişoara: „Simplul gest de spălare pe mâini este o problemă de implementare chiar la nivelul clinicilor occidentale. Cu atât mai mult la noi, cu toţii trebuie să luăm atitudine”.

Ministerul Sănătăţii lansează acum un plan de combatere a infecţiilor nosocomiale. Prima măsură va fi schimbarea legii potrivit căreia performanţa managerului depinde de numărul de infecţii raportate.

Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie: „Dacă în contractul lui de management limita acceptabilă este de 0,5%, nici n-o să avem un rezultat superior, pentru că atunci nu-şi îndeplineşte criteriul de performanţă şi ar putea să constituie un motiv pentru schimbarea managerului”.

Medicii şi asistentele vor face în plus cursuri de identificare a infecţiilor. De asemenea, vor fi alocate 30 de milioane de lei investiţii în spitale.

Alexandru Rafila: „Echipamentele care sunt necesare pentru completarea dotării laboratoarelor şi pentru compartimentul...dotări minimale, pentru Serviciul de Control al Infecţiilor”.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii va verifica şi calitatea dezinfectanţilor din spitale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri