Milioane de români trăiesc în localități fără acces la farmacii deschise non-stop

Data publicării:
farmacie non stop

Una dintre cele mai aglomerate intresecţii din Bucureşti este locul ideal pentru orice fel de afacere.

„Una, două, trei, patru, cinci. 5 farmacii în această intersescție. De fapt, în București sunt mai mult de 10% din toate faramaciile din România. Bucureștenii nu au probleme în avea acces la medicamente. Situațiile dificile sunt în restul țării”, transmite Valentin Popescu, reporter Digi24.

Peste 1.000 de farmacii sunt numai în Bucureşti. Restul de 7.000 sunt răpândite prin toată ţara, în special în oraşe, acolo unde şi clienţii sunt mai mulţi. Dar cele mai multe farmacii sunt închise noaptea, iar cele care rămân deschise pot fi numărate pe degete. Pentru ca o farmacie să aibă program nonstop are nevoie de mai mulţi angajaţi.

„Există reglementări în ceea ce priveşte asigurarea serviciului de gardă, pe de-o parte. Asta înseamnă că farmacia trebuie să aibă cel puţin patru farmacişti care să asigure şi turele de zi şi turele de noapte pentru că o gardă nu poate să funcţioneze numai cu asistent de farmacie, trebuie obligatoriu să existe şi farmacist”, declară prof. dr. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

De aici şi problemele. Farmaciile independente nu îşi permit să angajeze mai mulţi farmacişti, iar cele care fac parte din lanţuri importante se concentrează pe marile oraşe. Casa de Asigurări, chiar dacă plăteşte medicamentele compensate, nu are un cuvânt de spus în această privinţă

„Casele de Asigurări de Sănătate nu impun programul de lucru al farmciilor cu care se află în contract”, declară Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Colegiul Farmaciştilor este singura instituţie care poate hotărî un sistem astfel încât o zonă să nu rămână fără farmacii deschise nonstop.

„Permanenţă prin rotaţie înseamnă că îţi vine rândul la un anumit număr de săptămâni sau de luni să asiguri serviciu în zilele de repaos, sâmbătă, duminică, sărbători legale şi pentru unele situaţii, pentru oraşele mari şi pe timp de noapte”, susține prof. dr. Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

În zonele unde nici acest lucru nu este posibil, din cauza numărului mic de specialişti, farmaciştii trebuie să lase pe uşa farmaciei un număr de telefon la care să poată fi apelaţi în cazul în care o persoană are nevoie urgentă de medicamente.

Citiți și:
Un primar vrea să interzică lumina verde intermitentă de la farmacii: "Îi agresează vizual pe şoferi"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
farmacii
Lista farmaciilor deschise non-stop de Paște în București
lant farmacii
BUSINESS CLUB. Lanţurile de farmacii ar putea fi interzise
Partenerii noștri