Institutul de Sănătate Publică: Rata vaccinării antirujeolă, oreion şi rubeolă a scăzut sub 80% în Bucureşti şi unele judeţe

Data publicării:
vaccin mediafax-2

 

Vaccinarea cu ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) în România a scăzut până la sub 80% în unele zone din ţară în anul 2014. De pildă, în municipiul Bucureşti, rata vaccinării a fost în 2014 de 78,3% faţă de 97,4% în 2013.

În ceea ce priveşte vaccinarea cu DTP (difterie, tetanos, pertussis), rata în Capitală a fost de 75%, în timp ce în 2013 era de 95,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), prezentate sâmbătă în cadrul conferinţei RoVaccin.

Rate de sub 80% s-au înregistrat şi în judeţele Alba (76,5% ROR, respectiv 75,1% DTP) şi Ialomiţa (70,4% şi 69,6%), judeţe unde se înregistrau însă procente scăzute şi în anii precedenţi. Limita de siguranţă pentru menţinerea imunităţii de comunitate, cea care îi protejează atât pe copiii nevaccinaţi (sub 1 an), cât şi pe cei mai mari şi nevaccinaţi, este de cel puţin 80% din populaţia vaccinată.

Rata medie de vaccinare în ţară este de 89,4% pentru ROR, faţă de 91,4% în 2013, şi 87,3% pentru DTP, acelaşi nivel ca în 2013.

Principalele cauze ale acestor scăderi sunt, pe de o parte, discontinuităţile în aprovizionarea cu vaccin - responsabilitatea fiind a Ministerului Sănătăţii - dar şi refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii (conform INSP).

Curtea Constituţională din Franţa a decis în această săptămână că vaccinarea obligatorie este constituţională. În Franţa, încălcarea obligaţiei de vaccinare se pedepseşte cu amenzi de până la 30.000 de euro şi închisoare de până la doi ani. Dacă medicii constată riscuri la vaccinare în funcţie de profilul individual, atunci obligativitatea este anulată. În România, vaccinarea nu este obligatorie prin lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri