Investiţii inutile la Sănătate. Pentru doar trei proiecte s-au cheltuit sute de milioane de euro

Data publicării:
carddesanatate-1379076159-1


Programul "Analize pentru toţi", prin care Ministerul Sănătăţii a vrut să facă analize tuturor românilor în perioada 2007-2008, a costat 180 de milioane de euro.

Numai pentru taloanele trimise la domiciliile românilor s-au cheltuit 20 de milioane de euro. Pentru că rezultatele testelor trebuiau şi înregistrate, medicii de familie implicaţi au primit câte un laptop, deci alte 10 milioane de euro. Restul banilor au fost daţi pentru analizele propriu-zise.

În aceeaşi acea perioadă, Ministerul Sănătăţii a avut în plan construirea mai multor spitale regionale şi judeţene. Tot proiectul a început prin efectuarea unor studii de fezabilitate. Costul acestor hârtii: 11 milioane de euro. Nici până în prezent spitalele respective nu au fost ridicate, pentru că nu s-au găsit banii necesari.

Un alt proiect care a înghiţit mulţi bani este cel al Cardului Naţional de Sănătate. Numai soluţia informatică a costat 20 de milioane de euro, la care se adaugă costurile pentru fabricarea cardurilor şi achiziţionarea cipurilor, alte câteva zeci de milioane. Iar costul proiectului va creşte de anul viitor, deoarece autorităţile au decis ca respectivele documente să ajungă la asiguraţi prin poştă. Ceea ce va creşte nota de plată a proiectului cu încă 15 milioane de euro.

Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei

- plicuri şi scrisori - 20 de milioane de euro

- laptop-uri pentru medicii de familie - 10 milioane de euro

- analize în valoare de 50 de lei pentru fiecare persoană

Cost total - 180 de milioane de euro

sursa: Ministerul Sănătăţii

Studii de fezabilitate pentru spitalele regionale

11 milioane de euro

sursa: Ministerul Sănătăţii

Cardul național de sănătate

Valoarea contractului :

20 de milioane de euro

Transmiterea cardurilor prin postă

15 milioane de euro

sursa: CNAS 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri